Kommuner bryder loven, når de udelukker tidligere kriminelle fra job

Danske kommuner overtræder loven, når de forlanger ren straffeattest i deres jobopslag. Den ulovlige praksis straffer tidligere kriminelle dobbelt, mener eksperter, og Enhedslisten vil nu have justitsministeren ind i sagen

Det er ulovligt, at flere danske kommuner kræver ren straffeattest i deres jobopslag.
Det er ulovligt, at flere danske kommuner kræver ren straffeattest i deres jobopslag. .

Jobopslag: Ergoterapeut til Lolland Kommune Ansøgere, der indkaldes til samtale, skal medbringe ren straffeattest.

Hjemmeplejegruppen Roskilde Midt søger social og sundhedsassistent Der skal fremvises ren straffeattest.

Begge jobopslag er eksempler på, at kommuner ofte kræver ren straffeattest, når de søger efter nye medarbejdere. Og det bliver hurtigt en trist affære at kigge ned over siderne på Jobzonen.dk, hvis man er en af de mange danskere, der har pletter på straffeattesten. Ifølge professor i forvaltningsret ved Københavns Universitet Michael Gøtze overtræder kommunerne loven, når de generelt udelukker tidligere straffede fra at blive ansat.

LÆS OGSÅ: Har en eks-kriminel ret til at få slettet sit navn fra artikler?

Ombudsmanden vurderede i 2011 en sag fra Hvidovre Kommune og konkluderede at, en straffet ikke på forhånd må udelukkes fra et job. Det kræver en konkret vurdering. Så de kommunale arbejdsgivere bryder reglerne, når de generelt kræver ren straffeattest af deres ansøgere, siger Michael Gøtze.

Tendensen til, at arbejdsgiverne vil se straffeattest, er stigende, mener han.

De seneste 10 år er efterspørgslen efter private straffeattester steget markant. Det er vigtigt, at arbejdsgiverne forstår, at der er grænser for, hvilke krav de må stille til potentielle medarbejdere. Det er ikke i orden at udelukke tidligere straffede fra arbejdsmarkedet uden at lave en vurdering af, om deres straffeattest har konkret betydning for de arbejdsopgaver, de skal varetage, siger Michael Gøtze.

Hans Andersen er informationsmedarbejder i organisationen EXIT, der hjælper tidligere kriminelle i job. Et projekt som blandt andre Københavns Kommune og Arbejdsmarkedsstyrelsen støtter økonomisk. Han er fortørnet over virksomhedernes afvisning af de tidligere straffede.

Det er et paradoks, at kommunerne vælger at overtræde loven i stedet for at leve op til deres sociale ansvar. En plettet straffeattest er jo ikke et bevis på, at du er kriminel helt ind i sjælen. De tidligere straffede bliver ekskluderet fra samfundet og kommer aldrig ind i det gode selskab, hvis omverdenen bliver ved med at behandle dem som kriminelle. Til sidst har de ikke andre løsninger end at være kriminelle, siger Hans Andersen.

LÆS OGSÅ: De skriver prostitution og narkohandel på CV'et

Han efterspørger konsekvenser fra politisk side.

Politikerne taler hele tiden om, at folk fra fængslerne skal integreres i samfundet. Men det kræver, at man gør noget for at sluse dem ind og ikke stigmatiserer de tidligere kriminelle ved at opgive dem på forhånd. Det handler jo ikke om, at kommunerne skal ansætte en tidligere pædofil i en børnehave eller en bankrøver til at holde styr på finanserne. Men om, at mennesker med en plettet straffeattest kan være lige så værdifulde medarbejdere som alle andre, siger Hans Andersen.

I Lolland Kommunes rehabiliteringsenhed har man hidtil krævet ren straffeattest i jobopslag, men den praksis har enheden nu ændret, fremhæver kommunens decentrale leder, Gwen Tremmel.

Efter at Kristeligt Dagblad har gjort os opmærksom på, at vores jobopslag er i strid med lovgivningen, har vi kigget på vores praksis og kan godt se, at vores jobopslag var meget firkantet formuleret. Vi ønsker ikke at hænge os i, hvad folk har lavet i fortiden, hvis det ikke er relevant for stillingen. Men vi har stadigvæk en forpligtigelse over for svage borgere, der skal føle sig trygge, siger Gwen Tremmel.

Enhedslisten vil nu have justitsministeren til at se på sagen.

Det er dybt problematisk, og det må simpelthen ikke ske, at kommunerne afskærer tidligere straffede fra at vende tilbage til arbejdsmarkedet, når vi ved, at arbejde er en afgørende faktor for, at de her mennesker ikke falder tilbage i kriminalitet. Jeg vil tage sagen op med justitsministeren, for kommunerne skal overholde loven og være sig deres sociale ansvar bevidst. Det er jo ikke anderledes end, at de ikke må udelukke mennesker med handicap eller en bestemt hudfarve, siger Pernille Skipper, retsordfører i Enhedslisten.

I en mail skriver justitsminister Morten Bødskov (S):

Ligesom alle andre skal kommunerne naturligvis overholde landets lovgivning.

Kristeligt Dagblad ville gerne have haft svar på, hvordan ministeren har tænkt sig at sørge for, at kommunerne ikke bryder reglerne, men Morten Bødskov har ikke ønsket at stille op til et interview.

Paragraf 4