Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Kommuner får flere penge til ældrepleje

Aftalen om kommunernes økonomi for 2019 indeholder - Ud over flere penge til service- og anlægsrammen - en målsætning om reduktion af sygefravær i den offentlige sektor. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Som en del af aftalen om kommunernes økonomi for 2019 løftes servicerammen med 1,7 milliarder kroner. Det er forhandlere på begge sider af bordet tilfredse med.

Selv om parterne stod langt fra hinanden, lykkedes det alligevel regeringen og Kommunernes Landsforening (KL) at nå til enighed om en aftale for kommunernes økonomi for 2019.

Torsdag kunne de efter flere ugers forhandlinger således præsentere en aftale, der blandt andet tilføjer 1,7 milliarder kroner ekstra til kommunernes servicebudget.

Det glæder KL-formand og Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S).

- Når vi bliver markant flere ældre med behov for pleje og omsorg allerede til næste år, har det været absolut nødvendigt for os at få en aftale, der indeholder flere penge til service, siger han.

Samme tilfredshed lyder fra hans modpart, finansminister Kristian Jensen (V).

- Jeg er rigtig glad for aftalen. Den giver et klart løft til den velfærdsramme, som kommunerne har til at levere dagpleje, folkeskole og ældreområdet, som alle er vigtige for regeringen, siger ministeren.

Kommunernes samlede serviceramme lyder derfor på 251,9 milliarder kroner næste år.

Tegnebogen til at bygge og renovere blandt andet veje og skoler bliver også tykkere næste år.

Der tilføres således 800 millioner kroner til den såkaldte anlægsramme som en del af aftalen. Næste år lyder den derfor på 17,8 milliarder kroner.

Finansministeren havde ellers spillet ud med at beskære den til 16 milliarder kroner. Det skulle ske for at undgå en overophedning i bygge- og anlægsbranchen.

Bundsgaard ville derimod have den løftet til 21 milliarder kroner.

- På den ene side er der ting, vi har brug for at få renoveret - skoler, plejehjem og andet. Omvendt skal vi sørge for, at vi ikke overopheder den danske økonomi, og derfor er vi landet på en afbalanceret og god ramme, siger finansministeren om anlægsbudgettet.

Aftalen indeholder også en ramme på 1,1 milliarder kroner til kommunerne i 2019 og 2020 for at kompensere for, at Folketinget ikke kunne enes om en udligningsreform. Det forudsætter, at de kommuner, der får tilskuddet, ikke hæver skatten.

Det er dog ikke alle, som er imponerede over aftalen, som parterne har forhandlet sig frem til. Enhedslistens medlem af bestyrelsen i Kommunernes Landsforening, Per Clausen, stemmer nemlig nej til aftalen.

Han mener ikke, at der er afsat nok penge til at dække de udgifter, som følger med det stigende antal ældre.

- Regeringens udspil var helt i hegnet og lagde op til dramatiske forringelser af kommunernes økonomi. Set i det lys kan man selvfølgelig sige, at det er billigt sluppet med status quo.

- Det synes jeg bare ikke er godt nok, når man tager udgangspunkt i den økonomiske situation i Danmark nu, siger han.

Aftalen skal nu omsættes til såkaldte aktstykker, som skal vedtages i Folketingets Finansudvalg.

Det skulle dog blot være en formalitet, for Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre har indgået en aftale, hvor man forpligter sig på at stemme for disse aktstykker, uanset hvem der har regeringsmagten.

Efter vedtagelsen kan kommunernes præcise bloktilskud beregnes, og så kan processen med at kigge på næste års budget begynde ude i kommunerne.

/ritzau/