Prøv avisen

Kommuner ser ikke regeringens valgløfter i forhandlinger

Regeringen er genstridig i forhandlingerne om kommunernes økonomi, siger formand for KL Jacob Bundsgaard (S). Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Formand for KL Jacob Bundsgaard (S) oplever ikke, at regeringen er klar til at leve op til løfter om velfærd.

Onsdag kunne regionerne lukke deres økonomiske aftale med regeringen for 2020 med store smil og citater om et stort løft til sundheden. Kommunerne forhandler stadig, og her er meldingen en helt anden.

Onsdag blev der forhandlet til langt ud på aftenen, og torsdag fortsætter forhandlingerne. Men formand for KL Jacob Bundsgaard (S) fornemmer ikke megen fremdrift.

- Vi synes, at det går meget langsomt i forhandlingerne. Der mangler grundlæggende en forståelse for, at udgifterne stiger til det specialiserede socialområde, og at opgaver går fra sygehuse til kommuner.

- Og vi oplever ikke, at regeringen anerkender, at der skal flere penge på bordet bare for at opretholde serviceniveauet. Vi er meget langt fra hinanden, siger Jacob Bundsgaard.

Kommunerne havde ellers store forventninger op til forhandlingerne, da fokus i sommerens valgkamp var på et løft af velfærden, og Socialdemokratiet, der siden har dannet regering, flere gange italesatte et mærkbart løft.

Ved onsdagens aftale med regionerne sagde finansminister Nicolai Wammen (S) da også, at man havde levet op til løfterne om at styrke sundhedssektoren og velfærden.

- Vi efterlyser en sammenhæng mellem de penge, man stiller til rådighed, og det man kommunikerer ud om at løfte velfærden.

- Jeg oplever lige nu ikke, at regeringen reelt vil løfte velfærden i år, når det kommer til kommunerne, siger Jacob Bundsgaard.

Venstres gruppenæstformand, Sophie Løhde, siger efter udmeldingen fra KL, at hun ikke er overrasket over beklagelserne.

- Det er vanlig praksis for en socialdemokratisk regering, at man siger én ting før et valg og noget andet after. I går var det sundhedsvæsnet, hvor man løb fra løfterne, og nu er det så kommunernes tur.

- Vores borgmestre har selvfølgelig en forventning om, at de løfter, Socialdemokratiet udstak, bliver indfriet i kommunerne. Men regeringen har gang i et stort velfærdsbluf, siger gruppenæstformanden.

Finansordfører for Socialdemokratiet Christian Raabjerg Madsen, opfordrer kommunerne til at have tålmodighed i forhandlingerne og understreger, at det fortsat er partiets ambition at forbedre velfærden.

- Jeg synes, at det er stærkt utroværdigt, at Sophie Løhde nu er ude at efterlyse Socialdemokratiet i diskussionen om velfærd efter at have været centralt placeret i en regering, der har det direkte ansvar for, at velfærden blev underfinansieret.

- Så jeg synes, at Venstre skal klappe hesten, siger han.

Finansministeriet oplyser, at man ikke har kommentarer til de igangværende forhandlinger.

/ritzau/