Kongeørn tabte til vindmøller ved Store Vildmose

Jammerbugt Kommune sad Miljøstyrelsen overhørig, da man torsdag aften blåstemplede opførelsen af 15 store vindmøller nær naturområde. Lokale borgere har indledt en klagesag, fordi møllerne truer det fredede fugleliv. Og borgmester Mogens Gade (V) efterlyser større landspolitisk ansvarstagen med hensyn til Danmarks klimamål

En fredet kongeørn er blevet symbol på modstanden imod rejsningen af 15 store vindmøller ved Store Vildmose. Men nu har Jammerugt Kommune sagt ja til møllerne. Her ses falkoner Peter Wenzel med en anden kongeørn på armen.
En fredet kongeørn er blevet symbol på modstanden imod rejsningen af 15 store vindmøller ved Store Vildmose. Men nu har Jammerugt Kommune sagt ja til møllerne. Her ses falkoner Peter Wenzel med en anden kongeørn på armen. . Foto: Ørnereservatet.

Mødet i Jammerbugt Kommune torsdag aften var næsten lige så spændende som den Mars-landing, der fandt sted samme aften.

For stik imod Miljøstyrelsens anbefalinger stemte 18 mod 8 medlemmer af kommunalbestyrelsen nemlig ja til, at der må opføres 15 store vindmøller i det flade landskab op ad naturområdet Store Vildmose. Og den beslutning undrer professor i forvaltningsret ved Syddansk Universitet Frederik Waage.

”At kommunen går imod Miljøstyrelsens anvisning er usædvanligt,” siger Frederik Waage, der umiddelbart vil mene, at det må komme til en retssag, hvis den kommunale beslutning skal stoppes, og at det i sidste instans vil være EU-Domstolen, der skal bedømme spørgsmålet om møllernes etablering nær Store Vildmoses natur.

Både Miljøstyrelsen, Jammerbugt Kommunes egen advokat og dyreværnsforeninger har frarådet placeringen her, dels fordi møllerne vil komme til at stå i fugles ind- og udflyvning til området, dels fordi en af Danmarks få kongeørne bor tre kilometer derfra, og det kan give problemer for både ørnen og med hensyn til EU-habitatdirektivet.

Borgmester i Jammerbugt kommune Mogens Gade (V) medgiver, at beslutningen går imod advarsler fra både Miljøstyrelsen og kommunens egen advokat.

”Det, der er lidt unormalt, er nok mest, at Miljøstyrelsen er gået så markant ud her, men nu har styrelsen jo ikke vetoret. Jeg synes, at man fra landspolitisk hold mangler at tage større ansvar for, hvad Danmark vil i forhold til klimaet, så vi ikke skal sidde og slås om det herude. Vi lokalpolitikere synes heller ikke, det er morsomt at have sådan en proces,” siger Mogens Gade, der selv stemte for vindmølleparken, der skal erstatte en ældre og mindre park, som ligger længere væk fra Store Vildmose.

Med hensyn til dilemmaet med kongeørnen mener Mogens Gade, at den må vige i forhold til klimaet.

”Men det er nok ørnen, som dem, der vil anke sagen, må hænge deres hat på,” siger han.

Godsejer Jørgen Christian Skeel, som sammen med Dansk Vindenergi står bag mølleprojektet ved Renbæk Øst, ønsker ikke at give en kommentar til sagen.

Flere dyreværnsforeninger har altså opponeret imod de 15 nye møller ved Store Vildmose, og også Peter Wenzel, som er chef for Ørnereservatet nord for Jammerbugt Kommune, har talt kongeørnens sag.

Man ved nemlig, at ørne typisk undervurderer farten af roterende møllevinger, som kan nå en hastighed af flere hundrede kilometer i timen, siger Peter Wenzel, der finder byrådets beslutning ”imod bedre vidende” og ”aktivistisk”.

”Hvis man fortsætter tilplastringen af Danmark med vindmøller og inddrager naturområder, hvor der yngler sjældne fugle, ender vi med at begå en uoprettelig fejl. Det er trist og dybt bekymrende,” siger han.

En lokal borgergruppe har indsendt klagesag til både Planklagenævnet og til Miljø- og Fødevareklagenævnet.

Jammerbugt er ikke den eneste kommune, hvor vindmøller og hensynet til fredet dyreliv støder sammen.