Prøv avisen

Konkurrence om silikone-bryster afsluttet i kaos

Det er interessant at se, at det åbenbart er en særlig type kvinder og kroppe, der kvalificerer sig til at vinde denne konkurrence. Det vidner om et snævert og fasttømret syn på køn og kroppe," siger Morten Emmerik Wøldike, der er national projektleder ved Sex & Samfund og uddannet sociolog.

Et par silikonebryster er præmien i en konkurrence, som en bar holder i København, men transkønnede må tilsyneladende ikke vinde

I dag vinder en kvinde et par silikonebryster.

Det er præmien på en konkurrence fra den københavnske cocktail bar Kostbar, som undervejs har været anklaget for manipulation og snyd, efter at flere transkønnede også har deltaget i konkurrencen.

Det er personer, som biologisk er mænd, men føler sig som kvinde indeni, og som oftest gerne vil foretage en kønsskifteoperation.

LÆS OGSÅ: Konkurrence om silikonebryster vækker debat

Konkurrencen har kørt over facebook, hvor der kunne stemmes på deltagernes billede og begrundelse for, at netop de skulle vinde. Men flere af de transkønnedes profiler er undervejs i konkurrencen forsvundet fra Kostbars hjemmeside, selvom indehaver Thomas Søgaard-Andersen overfor Ekstra Bladet fastholder, at baren intet har slettet.

LÆS OGSÅ: Unge jagter den perfekte krop

Længe stod en transkønnet faktisk til at vinde brysterne, men i sidste øjeblik har en ung kvinde overtaget første-pladsen og står derfor til at vinde brysterne i dag.

Hos Sex & Samfund beklager man det seksualitetssyn, der ligger til grund for konkurrencen.

"Det er interessant at se, at det åbenbart er en særlig type kvinder og kroppe, der kvalificerer sig til at vinde denne konkurrence. Det vidner om et snævert og fasttømret syn på køn og kroppe," siger Morten Emmerik Wøldike, der er national projektleder ved Sex & Samfund og uddannet sociolog.

Den transkønnede Malene Lang Hansen fik sit billede og tekst fjernet fra Kostbars hjemmeside og mistede dermed de 900 stemmer, hun havde skaffet i første omgang. Hun meldte sig dog til igen, hvorefter det lykkedes hende at skaffe 1.697 stemmer, hvilket var nok til at sikre hende en komfortabel førerposition i konkurrencen - indtil i går.

Her blev hun ifølge Politiken pludselig overhalet af en unavngiven brunette, der blev tilmeldt for et par dage siden og på rekordfart har fået 3.786 stemmer på trods af både afdæmpet foto og tekst.

LÆS OGSÅ: Kroppe under kniven

Samtidig er det lykkedes en anden deltager at fordoble sit stemmeantal, så Malene Lang Hansen tilmed er rykket ned på en tredjeplads.

"Det er tankevækkende, at der skal så lidt til, før man tilsyneladende forsøger at snyde med konkurrencen, fordi man er så bange for, at en transkønnet person løber af med de udloddede silikonebryster. Det tyder jo på, at konkurrencen tydeligvis var tiltænkt nogle særlige deltagere, nemlig heteroseksuelle kvinder, som man havde håbet ville positionere og seksualisere sig på hjemmesiden for heteroseksuelle mænds skyld," siger Morten Emmerik Wøldike.

I stedet burde Kostbar have valgt at se de transeksuelles deltagelse som en fordel i stedet for den varme kartoffel, det er blevet for baren, mener han.

"Man ville fra Kostbars side have vundet meget og fremstået mindre transfobiske, hvis man lod de transkønnede deltage på lige vilkår. Det kunne også tjene det formål at oplyse om transkønnede, som møder mange fordomme og diskrimination i dag," siger han og påpeger, at transseksualitet ses som en psykisk lidelse i samfundet.