Prøv avisen

Konkurrenter kæmper sammen mod affald i naturen

Danskere er slemme til at smide affald i naturen. Især i grøftekanter langs veje ligger meget skrald. Foto: Claus Fisker

Flere end hver anden bilist indrømmer at have smidt skrald ud ad vinduet. Det samarbejder konkurrenter som Q8 og Uno-X nu for at stoppe

Cigaretskod, øldåser og slikpapir flyder langs de danske veje, og det vil et hold af offentlige myndigheder, foreninger, tankstationer og fastfoodkæder rydde op i.

Konkurrenter som Uno-X, Q8, McDonald's og Tulip har slået sig sammen med blandt andet Vejdirektoratet, FDM, Volkswagen og Dansk Designcenter om en kampagne med formålet at få danskerne til at lade være med at smide deres skrald ud ad vinduet, når de kører på landevejene.

I en undersøgelse foretaget af Hold Danmark Rent, som også er tovholder for kampagnen, indrømmer seks ud af ti bilister at have smidt affald ud ad vinduet.

– Stort set alle smider tyggegummi og cigaretskodder ud, hvorimod pizzabakker og dåser hovedsagelig kommer fra unge, siger Anne Holm Hansen, direktør i Hold Danmark Rent.

De værste syndere er ifølge undersøgelsen de bilister, der kører mere end 30.000 kilometer om året for eksempel langturschauffører og sælgere.

Ud over at fortælle danske bilister, at de ikke bare skal smide deres skrald ud ad vinduet og ud i naturen, vil man også fremstille smarte løsninger til, hvordan de så kan komme af med deres affald.

Men det er ikke kun bilisterne, der skal lære at holde deres affald indendøre. Også i byerne, skovene og på strandene lader danskerne deres skrald ligge.

– Vi fokuserer først på, hvor problemet er størst, og veje og grøftekanter er et gigantisk problem. Men de andre steder får også en ordentlig omgang. I byerne er cigaretskodderne i øjeblikket et stort problem, og til sommer bliver det ispindene på stranden, siger Anne Holm Hansen.

Ifølge undersøgelsen fra Hold Danmark Rent udgør tyggegummi og cigaretskodder 64 procent af det indsamlede affald fra byernes gågader. /ritzau/