Konservative kæmper for identiteten

Der er nok at tage fat på for Det Konservative Folkeparti, som i morgen samles til det årlige landsråd

De Konservative får svært ved at stoppe vælgerflugten med Lars Barfoed – som i juni var i vælten med sin modstand mod obligatoriske lektiecaféer – som partiformand. For Barfoed personificerer fortællingen om De Konservative som et stort, midtersøgende folkeligt parti, hvilket ikke længere sikrer stemmer, vurderer Christian Egander Skov, ph.d.-studerende ved Aarhus Universitet. –
De Konservative får svært ved at stoppe vælgerflugten med Lars Barfoed – som i juni var i vælten med sin modstand mod obligatoriske lektiecaféer – som partiformand. For Barfoed personificerer fortællingen om De Konservative som et stort, midtersøgende folkeligt parti, hvilket ikke længere sikrer stemmer, vurderer Christian Egander Skov, ph.d.-studerende ved Aarhus Universitet. –. Foto: Jens Nørgaard Larsen.

Syv mandater i Folketinget.

Sådan lyder den seneste prognose for De Konservative som ved folketingsvalget i september 2011 fik otte personer på tinge forud for weekenden, hvor konservative partispidser og partitropper samles til det årlige landsråd i København. Her har det forestående kommunalvalg førsteprioritet, fortæller partiets gruppeformand, Brian Mikkelsen.

Vi skal booste vores kommunalvalgskampagne, så vi kan vinde alle vores borgmesterposter igen. Efter landsrådet vil vi komme med forskellige politiske initiativer, for den konservative idé lever jo med senest konservative valgsejre i Norge og Tyskland, men her og nu handler det om kommunalvalget.

LÆS OGSÅ: Indvandrere er en vigtig ressource for Forsvaret

I løbet af efteråret skal De Konservative kommunikere partiets politik bedre, siger Brian Mikkelsen.

Vi er det eneste parti, som kombinerer nationale værdier med en stærk værdipolitik og med en liberal økonomisk politik.

Men det bliver overordentligt svært at sælge budskabet, vurderer Christian Egander Skov, ph.d.-studerende ved Aarhus Universitet og ekspert i konservatisme.

De andre partier har møvet sig ind på De Konservatives værdier. Partiet har tabt den nationale identitet til Dansk Folkeparti og har tabt velfærdskritikken til Liberal Alliance.

De Konservative oplevede en momentan vælgerfremgang med partiformand Lars Barfoeds stålsatte modstand mod obligatoriske lektie-caféer under sommerens forhandlinger om folkeskole-reformen, men partiet formåede ikke at holde fast.

Den sag kunne have bragt partiet fremad, men De Konservative har et grundlæggende problem med fortællingen om sig selv. De har en lang tradition for at søge midten og sikre brede forlig, og den fortælling egner sig godt til et stort, folkeligt parti. Det er De Konservative bare ikke længere, og som lille parti formår de ikke at markere sig skarpt, siger Christian Egander Skov.