Prøv avisen

Konservative til frontalangreb på religion

Det Konservative Folkeparti blæser til angreb på religion i undervisningssektoren med sit nye integrationsudspil, "demokratisk integration". Her ses De Konservatives formand Lene Espersen, partiets nye integrations- og udenrigsordfører Naser Khader (th) og justitsminister Brian Mikkelsen til pressemøde tirsdag d.18.august 2009 i forbindelse med sommergruppemødet i Kokkedal. - Foto: Keld Navntoft Denmark

Den konservative formand, Lene Espersen, er klar til at ramme alle trosretninger for at begrænse muslimers religiøse aktiviteter i især undervisningsverdenen

Religion skal væk fra skoler og gymnasier, undtagen i selve undervisningen.

Det mener Det Konservative Folkeparti, som med sit nye integrationsudspil, "demokratisk integration", blæser til angreb på religion i undervisningssektoren.

Blandt andet vil partiet forhindre troende i at samles i såkaldte bederum – noget der også kan få konsekvens for de mange hundrede kristne studerende, som jævnligt samles til andagt på uddannelsesinstitutioner.

Partiet forklarer, at man vil bekæmpe "religiøst begrundet undertrykkelse".

– På den ene side skal vi vise respekt og tolerance over for dem, for hvem religion er det vigtigste i deres tilværelse, men på den anden side er vi bekymrede over tendensen til, at unge pludselig føler sig pressede til opføre sig på en bestemt måde, siger partiformand Lene Espersen.

– Der har vi valgt at sige, at når det gælder den del af ens liv, hvor man modtager undervisning, så skal den altså være fri for religion. Så skal ingen føle sig presset til at gå ind i et bederum, for eksempel hvis man er på gymnasiet, siger Lene Espersen.

Udover at forbyde bederum vil De Konservative som omtalt de seneste dage forbyde burkaer i det offentlige rum, forbyde skoleelever at faste, og i tilfælde af grov religiøs mobning skal elever kunne bortvises fra en skole.

I dele af det konservative bagland vækker integrationsudspillet protest. Hovedbestyrelsesmedlem Peter Norsk mener slet ikke, det er konservativ politik.

– Dette udspil er en tilnærmelse til Dansk Folkeparti og udtryk for en generel mistillid til det muslimske mindretal. Der er en dem-os-tænkning, som kommer frem i forslaget om at forbyde burka. Det er ikke konservativ politik at blande sig i, hvilket tøj man må gå i, siger han.

– Med hensyn til forslaget om at forbyde bederum er det ikke noget, man skal stadfæste ved lov. Det må være op til den enkelte rektor at afgøre, siger Peter Norsk.

– Skal vi så også forbyde modetøj, fordi det kan være, nogen bliver presset af kammerater til at gå i det, spørger han.

Kirkeordfører Charlotte Dyremose (K) vil ikke kommentere sagen over for Kristeligt Dagblad.

Tidligere konservativ partiformand og kirkeminister Torben Rechendorff siger om burkaforbuddet:

– Det er i strid med, hvad Det Konservative Folkeparti normalt står for. Jeg synes ikke, integrationen står og falder med, hvilket tøj ganske få mennesker bærer. Jeg synes, kvinderne burde lægge burkaen, men jeg vil være ked af, hvis man lovgiver om det.

Nicolai Halvorsen er studenterpræst ved Panum Instituttet i København, hvor man siden 2003 har haft et fællesreligiøst andagtsrum, der bruges af både kristne og muslimer. Nicolai Halvorsen kalder forbuddet mod bederum for uigennemtænkt.

– Jeg har hverken hørt om eller været vidne til, at studerende bliver presset til at gå i bederummet. For mig vil det være et tab, hvis vi ikke længere kunne have et andagtsrum her. Det er klart, at der måske kan være gruppepres i folkeskoler og gymnasier, men det løser man ikke med et forbud. Hvis der er et problem, bør man hellere tage det op lokalt i skolebestyrelserne, siger han.

hoffmann@kristeligt-dagblad.dk

schelde@kristeligt-dagblad.dk