Prøv avisen

Konservative vedtager EU-skeptisk linje

ARKIVFOTO. De Konservative har nedstemt et forsøg på at skrive mere EU-positive formuleringer ind i partiets nye program. - -Det Konservative Folkepartis landsråd synges i gang af bl. a. KU''erne i Herning Kongrescenter lørdag d.29. september 2012. (Foto: Foto: Tony BrøChner

De Konservative har nedstemt et forsøg på at skrive mere EU-positive formuleringer ind i partiets nye program

De Konservative har lagt sig fast på en mere EU-skeptisk linje.

Det gamle partiprograms ønske om fuldt og helt medlemskab af EU er væk, og De Konservative erklærer sig "kritiske over for den udvidende fortolkning af de fælles regler, som EU-domstolen ofte anlægger".

Det står klart efter en heftig debat om EU-politikken lørdag, der resulterede i et kompromisforslag, hvor der blandt andet indgik en formulering om, at De Konservative "på sigt kan styrke Danmarks langsigtede politiske og økonomiske interesser uden de fire forbehold".

Men det forslag bragte sindene i kog hos en stor del af deltagerne, blandt andet Viborgs konservative borgmester Søren Pape Poulsen.

- For mig handler det om, at vi nu får en EU-politik, hvor man kan se sig selv, uanset om man har en nuance til den ene eller den anden side, siger han.

Afskaffelse af de fire forbehold er slet ikke kommet med i det partiprogram, der er blevet vedtaget.

Det vakte bekymring hos flere landsmødedeltagere, der frygter, at partiet vil blive beskyldt for at være på slingrekurs.

- Det vil udadtil komme til at fremstå, som om vi har skiftet kurs og er blevet et EU-skeptisk parti. Det kan gøre ubodelig skade, advarede Gladsaxe-byrådsmedlem Lars Abel fra talerstolen.

Søren Pape er dog ikke i tvivl om, at der blandt konservative er mere skepsis over for EU end tidligere.

- Den har rejst sig, fordi EU har forandret sig, ikke fordi partiet har forandret sig. EU har en lang række politiske områder, hvor man blander sig mere og mere, siger han.

Blandt de EU-kritiske talere var flere konservative profiler, blandt andre Høje-Taastrups borgmester Michael Ziegler. Han understregede, at partiet fortsat bakker op om Danmarks EU-medlemskab.

- Men hvor der er politikere, er der også socialister, der vil blande sig i alt. Derfor skal vi som konservative være på vagt. Vi skal sige ja til EU, men vi skal ikke sige halleluja, sagde han fra talerstolen.