Prøv avisen

Konspirationsteori: Den skide jødelobby styrer hele verden

Kenyanerne skal stemme om en ny forfatning den 21. november -- den første, siden briterne trak sig ud af landet. Modstanderne af forfatningen bruger en appelsin som symbol. -- Foto: Scanpix. Foto: THIERRY SUZAN/MAXPPP

MED AFSTEMNING Radiovært Michael Jeppesens udtalelse om den skide jøde-lobby er et eksempel på konspirationsteorier om jøder, mener ekspert

Når vært på Radio24syv Michael Jeppesen taler om den skide jødelobby, rammer han lige ned i en omfattende konspirationsteori om, at jøderne styrer hele verden.

Det vurderer forfatter og historiker Dan H. Andersen, der er ekspert i konspirationsteorier.

Forestillingen om, at der findes en stor jødelobby, er et gammelt tema i europæisk historie. Konspirationsteorien går på, at jøderne sidder i kulisserne og styrer det hele, siger Dan H. Andersen.

LÆS OGSÅ:  Medieekspert: "Skide jødelobby" falder uden for radioværters frisprog

Udtalelsen om den skide jødelobby faldt i første udgave af Michael Jeppesens radioprogram Top 182 den 4. november. Han nåede selv at beklage kommentaren, inden den to timer lange udsendelse var færdig.

Dan H. Andersen peger på, at man naturligvis skal kunne kritisere Israels lobbyvirksomhed uden at blive kaldt antisemit. Men hvis man i generelle termer taler om en skide jødelobby, har det klare associationer til konspirationsteorier om en overdreven stor jødisk indflydelse i verden, mener historikeren.

Der har været konspirationsteorier om jøder helt tilbage til før Jesu tid, fortæller Dan H. Andersen. Men tanken om, at jøder styrer hele verden, stammer fra 1800-tallet:

Inden da var jøder primært blevet beskyldt for at være dem, der henrettede den kristne Messias. Men i 1800-tallet begynder jøderne at få borgerrettigheder og gør nogle fantastisk store sociale spring fremad og sætter sig på flere af samfundets topposter, især inden for finansverdenen. Det fører til teorierne om, at jøderne i sidste ende styrer det hele, siger Dan H. Andersen og tilføjer, at det blandt andet er den tanke, nazisterne senere viderefører og gør til et racespørgsmål.

Han har svært ved at vurdere, hvor udbredt tanken om, at hele verden er styret af jøder, er i Danmark i dag. Dog har han bemærket, at tanken så småt er ved at vinde udbredelse igen i forbindelse med finanskrisen.

I Danmark finder man især konspirationstanken om jøder blandt muslimer. Og af og til har man også set den dukke op på visse dele af venstrefløjen i forbindelse med Israel, siger han.

Konspirationsteorien om jøders enorme magt er en velkendt historie for tidligere minister og praktiserende jøde Arne Melchior. Men teorien er en skrøne uden lige, siger den 87-årige Melchior:

Vi jøder er ofte blevet skudt i skoene, at vi ejer pressen og finanssektoren, og at vi vil regere hele verden. Men det er helt og holdent en konspirationsteori, siger han og kalder det absolut utilstedeligt, at en vært på en public service-kanal bruger sådan et udtryk.

Jøder har i lange perioder ikke måttet eje jord og begyndte derfor at drive handel for at brødføde sig. Flere har dygtiggjort sig inden for handel og opnået høje positioner i samfundet. Men der har været langt flere fattige jøder, siger Arne Melchior.

Alligevel er disse fordomme og konspirationsteorier nærmest umulige at få gjort op med, mener kultursociolog Jacques Blum, der også selv er jøde.

Jøderne er næsten altid gode som udgangspunkt for en eller anden fordom. Der findes et hav af disse konspirationsteorier. Hvorfor var der for eksempel ikke jøder på arbejde i tårnene under terrorangrebet den 11. september i New York, lyder et klassisk konspiratorisk spørgsmål, siger Jacques Blum. Den seneste konspirationsteori han har hørt, handler om, at det er jøderne, der har opfundet Schweiz.

Det skulle jøderne have gjort for at have et sted at kanalisere alle deres mange penge hen. Derfor fik de også sørget for, at landet holdt sig uden for 2. verdenskrig, siger han.

Tanken om jødernes mange penge er ifølge Jacques Blum en af de mest vedholdende fordomme.

Man skal ikke så langt tilbage i tiden, før man kunne finde visse fællestræk ved jøder. Især inden for hvordan de uddannede sig. Men i dag er jøder en så forskelligartet gruppe, at du stort set ikke kan sige noget generelt om dem. Det gør alle disse konspirationsteorier endnu mere absurde, siger han.