Nu er det slut med at hæve kontanter i banken

En epoke er ved at slutte. Over hele landet lukker bankerne for, at der kan hæves kontanter ved kassen. Det påvirker især de ældre, siger Ældre Sagen

Både Nordea, Danske Bank og Arbejdernes Landsbank varsler om nye tider. En tid, hvor man ikke længere kan hæve penge ved kassen.
Både Nordea, Danske Bank og Arbejdernes Landsbank varsler om nye tider. En tid, hvor man ikke længere kan hæve penge ved kassen. . Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix.

Gå op til kassen, fremvis legitimation, og hæv penge fra opsparingen.

Sådan har det været i danske banker i mere end 200 år, men den mulighed eksisterer snart ikke mere, for nu lukker bankerne én efter én for hævning af kontanter ved kassen.

Arbejdernes Landsbank lukker alle kontantkasser pr. 31. december, Nordea er i fuld gang med samme proces, og i går kunne Danske Bank oplyse, at man også her lukker langt de fleste af kontantkasserne den 8. februar næste år. Det betyder, at det ikke længere vil være muligt at hæve kontanter ved en kasse i banken, og dermed er det stort set slut med at få udbetalt penge, hvis man ikke har et hævekort og bruger automaterne.

Bankerne forklarer alle beslutningen med, at langt de fleste i dag klarer deres bankforretninger digitalt eller ved hæveautomaterne, men for mange ældre kan lukningen af kasserne ramme hårdt, da de kan have svært ved at huske pinkoder og bruge netbank, påpeger Louise Kambjerre Scheel fra Ældre Sagen.

”Hvis ældre har brug for personlig hjælp til at hæve kontanter, så forudsætter det, at der er noget bankpersonale til stede, der kan bistå kunden ude ved automaten. Problemet bliver ikke mindre af, at mange banker reducerer antallet af filialer med personlig betjening, så mange skal rejse langt for at få hjælp til at hæve kontanter,” siger Louise Kambjerre Scheel og uddyber, at hun synes, det er vigtigt, at bankerne tænker på alle kunder.

”Vi er med på, at bankerne er en forretning, men vi synes også, at de har et samfundsansvar,” siger hun.

Lukningen af kontantkasser har også skabt frustration hos Gadejuristen, en privat organisation, der yder retshjælp til hjemløse. Mange hjemløse og udsatte har ikke et hævekort og bruger derfor bankernes kontantkasser. Gadejuristen har derfor netop skrevet til finans-, social- og erhvervsministeren, fortæller jurist Maja Løvbjerg Hansen fra Gadejuristen.

”Vi forventer, at de relevante ministre tager ansvar for det her problem. Når vi andre sætter os til nytårsmiddag, står der hjemløse ude på gaden, der ikke kan hæve deres penge den dag,” siger Maja Løvbjerg Hansen.

Peter Froulund, der er branding- og kommunikationsdirektør i Arbejdernes Landsbank, forsvarer dog lukningen af kontantkasserne.

”Vi har valgt at lukke kontantkasserne, fordi vi har analyseret brugen af dem, og den er stærkt faldende. Vi vil hellere bruge vores medarbejderes ressourcer på at yde service på et område, der er efterspurgt,” siger han og forklarer, at de gerne hjælper kunderne ved automaterne.

”Hvis man ikke kan huske pinkoden, kan man bruge kodehuskere,” siger han og uddyber, at det er afgørende at have et hævekort.

”Det kan selvfølgelig være et problem for hjemløse, men det er også meget at holde kasserne åbne for så få personer,” siger Peter Froulund.

Ulla Brøns Petersen fra Finanstilsynets kontor for forbrugerbeskyttelse oplyser, at det ikke er lovpligtigt for bankerne at have en kontantkasse til rådighed.

”Bankerne er ikke forpligtede til at have kontantkasser, hvor deres kunder kan hæve penge ved personligt fremmøde. Som kunde skal man selvfølgelig have adgang til at hæve kontanter, men det er tilstrækkeligt, at det kan ske ved en hæveautomat,” siger hun.