Prøv avisen

Kornbek har overspillet sine kort

Bodil Kornbek. Foto: Scanpix

Bodil Kornbek kommer ud i et meget nervepirrende formandsvalg hos Kristendemokraterne, fordi hun har tegnet en karikatur af partiets historie i sin iver efter at få en fornyelse

Der bliver et særdeles tæt opgør om formandsposten hos Kristendemokraterne ved landsmødet på lørdag. På grundlag af en ny rundringning til kredsformænd og forskellige delegerede tegner det nu til, at der kun bliver få stemmers forskel mellem partiformand Bodil Kornbek og hendes udfordrer, Bjarne Hartung Kirkegaard fra Bornholm.

I alt er der 241 delegerede, og rundringningen viser, at hver af kandidaterne sikkert kan regne med at få omkring 110 stemmer.

Det tætte opløb har de seneste dage ført til en heftig konfrontation mellem hovedbestyrelsen og partiets kreds i Sønderjylland. Kredsen kæmper for at få lov til at sende ni suppleanter som afløsning for nogle, der har meldt afbud. De ni delegeredes stemmer kan komme til at afgøre valget.

At det overhovedet ender med et så tæt kapløb er meget usædvanligt i Kristendemokraternes historie. Sædvanligvis har en formand haft partiet i sin hule hånd.

Det ville Bodil Kornbek også have haft, hvis hun kun havde lagt sig ud med det borgerligt sindede bagland i Vestjylland.

Hendes problem er, at hun det seneste halve år er raget uklar med en del andre fra partiets gamle garde.

Det er for eksempel tidligere folketingsmedlem Knud Glønborg, professor Peter Øhrstrøm fra Nordjylland, tidligere folketingsmedlem Jens Steffensen, tidligere partisekretær Niels Chresten Andersen fra Bornholm og selvfølgelig også Bjarne Hartung Kirkegaard selv.

Ingen af dem er specielt højreorienterede eller har svinget med Bibelen som facitliste i politiske debatter.

Men de føler, at det er den karikatur, Bodil Kornbek i sin iver efter at forny partiet har tegnet af dets 38 år lange historie. Hun har med andre ord overspillet sine kort.

Det er baggrunden for, at støtten til hende er krakeleret på det seneste, ikke mindst i Nordjylland. Der regner man nu med, at en håndfuld eller to af de delegerede vil støtte Bjarne Hartung Kirke-gaard. En støtte, der for kort tid siden var utænkelig, fordi kredsens egen næstformand, tidligere folketingsmedlem Mogens Nørgaard, også forlader sin post, hvis Bodil Kornbek væltes.

Ud over utilfredsheden med hendes historieskrivning beklager flere, at partiledelsen har kørt en meget hård linje mod den interne opposition.

Der er lagt op til et turbulent landsmøde, hvor man ud over formandsvalget skal forholde sig til et helt nyt principprogram. Altsammen på en enkelt dag.

Kornbeks kritikere regner under alle omstændigheder med at kunne stoppe principprogrammet, fordi det skal vedtages med to tredjedeles flertal.

Bodil Kornbek har dog allerede fortalt, at hvis det sker, vil hun indkalde til et nyt landsmøde straks efter nytår, hvor man igen skal behandle principprogrammet.

Forudsat selvfølgelig at hun vinder formandsvalget sidst på dagen. Om det sker er fortsat helt uafklaret.

hoffmann@kristeligt-dagblad.dk

Bodil Kornbek. - Foto: Denmark
Bodil Kornbek. - Foto: Arkiv