Kort nyt

Et kunstværk af sukkerroer

Roer har hidtil været en overset råvare i moderne kunst, men det gør kunstneren Tanja Nellemann Poulsen nu noget ved. I en såkaldt roe-event styrer hun slagets gang, når en gruppe elever fra Lollands Produktionshøjskole i morgen og på søndag trækker roer op fra markerne ved Urne Havn og Lungholm Gods. Resultatet bliver 13 kæmpestore bogstaver, som set fra luften bliver til ordene LIGE NU – LIGE HER. Eventen foregår fra 10 til 16 begge dage, men roemarkerne bliver også luft- og videofotograferet, så de senere kan ses på Polakkasernen ved Lungholm og på Sukkermuséet i Nakskov.

Vi spiser mere ged

40 gram pr. dansker om året lyder ikke af meget, men faktisk er vores forbrug af gedekød steget markant i de senere år. Ifølge Børsen er salget af gedekød i supermarkedskæden Irma især steget siden 2007, og set over 10 år er stigningen 30-50 procent. Varechef i Irma Karsten Borrisholt mener, at danskernes interesse for at eksperimentere i køkkenet samt globaliseringen er forklaringen på den lille varegruppes fremmarch herhjemme. Men vi har stadig lang vej op til eksempelvis grækerne, som i gennemsnit spiser fem kilo gedekød hver om året. Kødet siges at smage som en mellemting mellem vildt og kalvekød.

Kræftceller dør i rummet

Kampen mod kræft bevæger sig nu ud i rummet. En forsker fra Aarhus Universitet vil næste år sende en avanceret boks med kræftceller af sted med et ubemandet kinesisk rumfartøj, fordi det har vist sig, at vægtløshed kan slå kræftceller ihjel. Lektor i farmakologi Daniela Grimm har tidligere taget kræftceller med på flyveture, hvor man ved at flyve på en særlig måde opnår korte perioder med vægtløshed. Det har øget virkningen af såkaldt programmeret celledød med 20-30 procent. Nu vil Daniela Grimm og hendes kolleger så vide, om længere tids vægtløshed kan sætte endnu mere skub i celledøden og måske i fremtiden bruges i kræftbehandling.

Bornholm kan vinde EU-pris

"En Tryg Ø" hedder et bornholmsk projekt, som går ud på at forebygge kriminalitet. Nu har projektet chancen for at blive kåret som det bedste kriminalpræventive projekt i Europa, skriver DR Bornholm. Det er EU?s kriminalpræventive netværk, EUCPN, som hvert år uddeler prisen, og fra Danmark er "En Tryg Ø" nomineret. Begrundelsen lyder, at projektet arbejder med tryghed blandt borgere og i lokalsamfundet på en helt ny måde. Prisen på 20.000 euro (cirka 150.000 kroner) bliver uddelt på en konference i Bruxelles den 1. og 2. december 2010.