Kost har stor betydning for vores mentale helbred. Særligt én slags mad kan gøre underværker

Meget tyder på, at middelhavskost kan være med til at forebygge og bidrage til behandlingen af depressioner

Der er flere grunde til, at middelhavets køkken kan forbedre vores mentale helbred.
Der er flere grunde til, at middelhavets køkken kan forbedre vores mentale helbred. Foto: Johner Images/Johner/Ritzau Scanpix.

Du bliver, hvad du spiser, lyder et efterhånden temmeligt velkendt slogan, der skal få os til at tænke over, hvad vi putter i munden. Hidtil har langt de fleste kostråd – officielle som uofficielle – fortrinsvis været møntet på vores fysiske velbefindende. Ved at spise sundt får vi en sundere krop. Men noget tyder på, at vores fødeindtag også kan betyde en del for vores mentale helbred.

Middelhavskost er ofte blevet fremhævet som en af de sundeste måder, hvorpå man kan spise, idet den medvirker til at forebygge livsstilssygdomme som hjertekarsygdomme og diabetes. Men nu peger mere og mere i retning af, at middelhavskost også kan være med til både at forebygge depression og indgå i en samlet behandling, når man er ramt af depression. Det fortæller Poul Videbech, der er professor i klinisk psykiatri ved Københavns Universitet og overlæge ved Psykiatrisk Center Glostrup.

Sammen med en kollega har han gennemgået 15 internationale studier, hvori sammenhængen mellem kost og depression er blevet undersøgt. I 14 ud af de 15 studier blev der observeret signifikant færre tilfælde af depression eller depressive symptomer hos deltagere, der spiste en kost, som var domineret af plantebaserede og antiinflammatoriske fødevarer end hos dem, der indtog en traditionel vestlig kost, som ofte består af en stor mænge kød samt andre forarbejdede fødevarer.

”Det vil nok være at overdrive at sige, at middelhavskost kan kurere depressioner. Men der er efterhånden rigtig meget, der tyder på, at den kan være med til at forebygge depression, og at den kan være med til at supplere den øvrige behandling, man bruger ved depression såsom psykoterapi og antidepressiv medicin,” siger Poul Videbech.

Når netop middelhavskost synes at have en god effekt på depression og depressive symptomer, kan det skyldes flere ting. Blandt andet ved man, at de fysiske forandringer, der sker, når man rammes af depression, ligner dem, der opstår ved blandt andet fedme, diabetes og hjertekarsygdomme. Der opstår inflammatoriske – det vil sige betændelseslignende – tilstande i kroppen, som er uhensigtsmæssige. Disse tilstande menes i nogen grad at kunne forebygges ved indtag af såkaldt antiinflammatorisk kost. En kost, der består af eksempelvis fed fisk, nødder, olivenolie, kål, bær, byg- og rugprodukter, og som ligner den, de spiser i middelhavsområdet.

Ifølge Poul Videbech er der endnu ikke tilstrækkeligt med fokus på kosten inden for behandlingspsykiatrien. Men det ønsker han sig, at der kommer fremadrettet, idet han tror på, at der er meget at hente på området. Der forskes i disse år blandt andet også i tarmbakteriers påvirkning på hjernen, og det er sandsynligt, at der også her vil dukke ny viden op, der kan bidrage til en større forståelse af, hvordan vores kost påvirker vores psyke.

Endelig er kosten et område, hvor patienterne selv kan være med til at tage ejerskab over deres behandling. Det i sig selv spiller positivt ind på det mentale velvære.

”Patienter i dag lægger meget vægt på at kunne være aktive i deres egen behandling. Så når de spørger mig om, hvad de selv kan gøre for at få det bedre, svarer jeg gerne, at de skal se på kosten. Og jeg tør godt anbefale dem middelhavskosten, selvom nogle vil mene, at der stadig mangler viden på området. Men om ikke andet, så er den god for rigtig meget andet,” siger Poul Videbech.