Prøv avisen

Kræftbehandling tager nyt spring frem

Der er flere forklaringer på den forbedrede kræftoverlevelse. En af de vigtigste er, at behandlinger og operationer i dag er samlet på de større sygehuse. (Arkivfoto) Foto: Erik Jepsen/Ritzau Scanpix

Flere overlever en kræftsygdom. Især er der fremskridt for patienter med tarmkræft. Men Danmark er stadig ikke på niveau med lande som Norge og Australien.

- - - - -

Nedenstående må først offentliggøres fra klokken 22:30. Det gælder også bag paywall.

- - - - -

En kræftdiagnose er blevet nemmere at bære, for chancen for at komme ud på den anden side med livet i behold vokser. Også blandt de mest syge.

Inden for de seneste tyve år er kræftoverlevelsen i Danmark steget markant, viser en international undersøgelse. Den sammenligner overlevelsen blandt kræftpatienter i Danmark med patienter i Australien, Canada, Irland, New Zealand, Norge og Storbritannien.

- Vi har længe vidst, at det gik den rigtige vej i Danmark, men den her undersøgelse "highlighter" det for alvor, siger Lene Hjerrild Iversen, der er professor og overlæge på Aarhus Universitetshospital.

For alle syv lande gælder det, at overlevelsen er steget. Men et af de mest iøjnefaldende resultater står Danmark for, nemlig overlevelsen for tyk- og endetarmskræft, der er nogle af de mest udbredte kræftformer.

Fra 1995 til 2014 er femårsoverlevelse for patienter med tyktarmskræft steget med 7 procentpoint og for patienter med endetarmskræft med 21 procentpoint.

Også patienter, der rammes af lungekræft, har opnået en bedre overlevelse.

I Kræftens Bekæmpelse siger direktør Jesper Fisker, at det er en bred indsats, der slår igennem. Herunder de nationale kræftpakker, der hurtigt sender patienter med mistanke om kræft til nærmere undersøgelse.

- Vi har gjort en lang række ting, vi har gjort det systematisk, og vi har gjort det på samme tid.

- Alt sammen medvirker det til, at Danmark er blandt de lande, der har haft de største forbedringer i kræftoverlevelsen, siger Jesper Fisker.

Undersøgelsen omfatter 3,8 millioner patienter med kræft i endetarmen, tyktarmen, lungerne, bugspytkirtlen, maven, spiserøret eller æggestokken.

Herhjemme gælder det for alle syv kræftformer, at behandlingerne er blevet samlet på færre sygehuse.

Eksempelvis var der i 2001 omkring 50 afdelinger, der opererede patienter med tarmkræft. I dag er det antal nede på under 20, og dermed opnår læger og andet personale større rutine, siger professor Lene Hjerrild Iversen, der er formand for det videnskabelige selskab Dansk Colorectal Cancer Gruppe.

- Det gavner overlevelsen. Men det handler også om mere skånsomme operationer, ligesom vi er blevet bedre til at udvælge den behandling, der passer præcist til den enkelte patient, siger hun.

Det betyder, at også patienter med spredning af kræft oftere overlever.

- Nogle bliver helbredt, og andre kan få en mere effektiv livsforlængende behandling, siger Lene Hjerrild Iversen.

Men for alle kræftformer er der stadig plads til forbedring. Australien, Canada og Norge ligger foran.

Danmark kan komme op på samme niveau, siger direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker. Det vil blandt andet kræve flere screeninger, så kræften opdages tidligere, og at sundhedsvæsnet bliver bedre til at tage hånd om ressourcesvage kræftpatienter. Men også livsstilsændringer.

- Vi drikker og ryger stadig for meget i Danmark. I de lande, som vi sammenlignes med, ryges der væsentligt mindre, siger Jesper Fisker.

Bag undersøgelsen står forskere i WHO’s kræftforskningsinstitut IARC, der er et internationalt kræftsamarbejde.

/ritzau/