Prøv avisen

Krav om tilsyn med kristne friskoler

SF og DF ønsker, at undervisningsminister Ulla Tørnæs (V) skrider ind mod ACE-friskoler

Beretninger om tungetale, et forældet kvindesyn og fornægtelse af Darwins udviklingsteori får nu flere partier i Folketinget til at kræve, at Undervisningsministeriet indfører skærpet tilsyn med samtlige kristne ACE-friskoler.

Det sker efter, at én skole, Samuelskolen i København, allerede er blevet sat under skærpet tilsyn. Pressens beretninger om forholdene her gør det nødvendigt at undersøge alle ACE-skolerne, mener både SF og Dansk Folkeparti.

- Jeg mener, at der i tilfældet med ACE-skolerne er brug for et skærpet tilsyn, for at vi kan undgå at skulle stramme hele friskoleloven. Jeg er meget optaget af, at de frie skoler fortsat skal være frie, men det indebærer, at vi skrider ind, hvis der er skoler, som går til kanten eller ud over kanten af loven, siger SF´s uddannelsesordfører, Aage Frandsen.

Han har gennem Folketingets uddannelsesudvalg skriftligt bedt undervisningsminister Ulla Tørnæs (V) vurdere, om det ikke er »relevant at sætte andre af de højrereligiøse skoler under skærpet tilsyn«. Hermed mener han de i alt seks skoler, der underviser efter ACE-systemet. Systemet kritiseres for at drage Darwins udviklingslære i alvorlig tvivl samt for at udbrede kønsdiskriminerende holdninger om, at en kvinde skal adlyde sin mand.

Uddannelsesordfører Louise Frevert (DF) støtter SF´s ønske om skærpet tilsyn på alle ACE-skolerne.

- Det vil være en udmærket idé. Hvis det er korrekt, at man fører tungetale på skolerne, fornægter Darwins teorier og kører efter en kristendom, hvor man ikke må noget som helst, så er det slet ikke noget, som vi kan have i det danske samfund. Fundamentalisme er uhørt uanset, om den er kristen eller muslimsk, siger Louise Frevert.

Individuel vurdering

Såvel ACE-skolerne som Foreningen af Kristne Friskoler har tidligere betonet, at skolerne refererer Darwins teori over for deres elever, selv om lærerne ikke nødvendigvis selv tror på den. Skolerne afviser derfor selv, at der er grund til at underkaste dem et skærpet tilsyn.

Venstres uddannelsesordfører, Gitte Lillelund Bech, understreger, at hver enkelt ACE-skole skal vurderes individuelt.

- Jeg regner helt klart med, at ministeriet er opmærksom på skolerne, men en beslutning om at indføre skærpet tilsyn skal tages ud fra en individuel vurdering. Fordi én skole fornægter Darwins teorier, kan en anden måske have fundet en acceptabel løsning, så undervisningen lever op til kravet om at stå mål med folkeskolen, siger hun.

Kristeligt Fokepartis uddannelsesordfører, Bodil Kornbek, afviser, at der er grund til at kaste mistanke på alle ACE-skoler.

- Mig bekendt bygger det skærpede tilsyn med Samuelskolen på nogle klager over den bestemte skole, ikke på undervisningssystemet, siger Bodil Kornbek.

mikkelsen@kristeligt-dagblad.dk

boddum@kristeligt-dagblad.dk