Kreative projekter skal hjælpe flygtende krigsbørn

Uledsagede flygtningebørn har fået asylcentrene til at tage kreative metoder i brug for at gøre opholdet helende

Nye kreative tiltag præger arbejdet i Røde Kors' asylcentre. Her ses lederen af Røde Kors' asylafdelings børne- og ungecentre på Sjælland, Gitte Nielsen.
Nye kreative tiltag præger arbejdet i Røde Kors' asylcentre. Her ses lederen af Røde Kors' asylafdelings børne- og ungecentre på Sjælland, Gitte Nielsen. Foto: Kristian Juul Pedersen.

Uledsagede og ofte traumatiserede flygtningebørn strømmer ind i Danmark. Siden 2007 er antallet næsten seksdoblet fra 123 til 680 sidste år. Mange af dem kommer fra Afghanistan.

Det har fået en række ildsjæle til at gå nye veje i samarbejde med asylcentrene for at komme de mindreårige i møde. I efteråret overlod fotoprojektet ROUTEless kameraer til uledsagede flygtningebørn, som gennem billederne fortalte deres historie. I næste uge udkommer for første gang en cd med musik skabt af 200 uledsagede børn og unge med selvskrevne tekster, der sætter ord på oplevelsen af flugten fra hjemlandet og mødet med Danmark.

I begge tilfælde er tanken at give en stemme til en gruppe, vi taler stadig mere om, men sjældent lytter til. Musikken har desuden vist sig at være en nøgle ind i ofte sammensnørede unge skæbner og en vej ud i det danske samfund, forklarer leder af Røde Kors' asylafdelings børne- og ungecentre på Sjælland, Gitte Nielsen. Hun håber derfor, at kreative projekter som disse kan blive en mere fast del af indsatsen over for de unge.

"Vi kan tydeligt se, at musikken har en helende virkning på dem, og den åbner for nogle talenter og ressourcer, som kommunerne kan tage direkte udgangspunkt i, hvis de unge får opholdstilladelse. Én af drengene har netop fået lov til at komme på musikskole, så nu er der sået et frø, hvor drengen og det danske samfund kan få mest muligt ud af hinanden," siger hun.

henriksen@k.dk