Prøv avisen

Kriminelle rumænere topper listen over udviste

Kriminelle fra Rumænien, blandt andre lommetyve, er et stigende problem i Danmark. – Foto: .

Kriminelle rumænere, heraf mange romaer, udvises i rekordstort omfang, og antallet forventes at stige yderligere

Antallet af kriminelt aktive rumænere og romaer (sigøjnere) i Danmark stiger med rekordfart.

Efter udvidelsen af EU mod øst i 2004 og 2007 er kriminelle rumænere og romaer fra Rumænien tager i stort antal til Danmark, og de gør sig særligt bemærket inden for tricktyveri, lommetyveri, indbrudstyveri, rufferi og hårdhændet røveri, oplyser politiet.

De seneste to år har rumænerne været den mest udviste gruppe udlændinge fra Danmark. Med 173 udvisninger i 2008 udgjorde de udviste rumænere mere end fire gange så mange som nigerianerne, der ligger på andenpladsen med 41 udviste, oplyser Rigspolitiets udlændingeafdeling.

De udviste rumænere udgør kun toppen af isbjerget.

Antallet af rumænere, der begår kriminalitet i landet, er måske 20 eller 30 gange større end antallet af udvisninger. Men det er svært at fastlægge, for det er ikke alle, vi kan udvise, og vi fanger jo heller ikke alle de kriminelle, siger Bent Isager Nielsen, efterforskningsleder ved Københavns Vestegns Politi, og slår fast:

Generelt er vi voldsomt pressede af østeuropæiske kriminelle i disse år.

De kommende år vil endnu flere rumænere blive udvist, lyder forventningen i politiet, da en dom fra Højesteret for en måned siden slog fast, at et enkeltstående professionelt præget tyveri er nok til at få udvist en EU-borger.

Samtidig har politiet styrket indsatsen mod østeuropæiske bander på tværs af kredsene, og på Fyn og i Jylland forventer man, at det vil kunne føre til optrevling af flere særdeles voldsomme, røveriske episoder i private hjem og butikker.

Der er typisk tale om yngre mænd, som tager til Vesteuropa med det formål at begå kriminalitet, og de går mere hårdhændet til værks end danskerne, siger Steen Edeling, politiinspektør ved Sydøstjyllands Politi.

Rumænerne tegner sig for meget mere end de røveriske overfald, oplyser politiinspektør Mogens Lauridsen ved Station City i København. Prostitutionsmiljøet i København er fuldstændig domineret af rumænske bagmænd og prostituerede, oplyser han, og desuden er dankortafluring, lommetyveri og tricktyveri rumænske specialiteter i hovedstaden.

Vi er stærkt plagede af rumænske kriminelle for tiden, siger han.

Mange af dem er romaer, og de står særligt for lommetyveri og indbrud. Vi må desværre sige, at det er kulturelt betinget. Romaerne er kendt for at være gode til mange former for berigelseskriminalitet, da de er hurtige og dygtige, og det må man sige, at de lever op til i vores område, siger Mogens Lauridsen.

Rumænere står også bag et et stort antal indbrudstyverier i det nordsjællandske, oplyser Nordsjællands Politikreds. I kredsen blev der desuden sidste år konstateret et stigende antal lomme- og tricktyverier begået af rumænere og andre østeuropæere, og det fik politiet til at styrke indsatsen mod gadekriminaliteten.

hall@kristeligt-dagblad.dk