Krisen får forældre til at stille krav til deres børn

Curlingforældrenes dage er talte. Flid, høflighed og pligter vinder frem i børneopdragelsen

Som forældre skal man pace sine børn, men ordet er nærmest tabubelagt i dansk kultur. Danske forældre har haft et mantra om, at børnene skulle gøre, hvad de havde lyst til, men erfaringen viser, at passion opstår af vedholdenhed. Du lærer at elske det, du skal gøre, mener forfatter og coach Rasmus Ankersen.
Som forældre skal man pace sine børn, men ordet er nærmest tabubelagt i dansk kultur. Danske forældre har haft et mantra om, at børnene skulle gøre, hvad de havde lyst til, men erfaringen viser, at passion opstår af vedholdenhed. Du lærer at elske det, du skal gøre, mener forfatter og coach Rasmus Ankersen. Foto: .

Den økonomiske krise forplanter sig til børneopdragelsen. Curlingforældrene, der så det som deres fornemmeste opgave at gøre deres børns opvækst let, har fået tidsånden mod sig.

Skoleleder Lise Egholm, Rådsmandsgades Skole i København, har arbejdet med børn i mere end 40 år. I sidste måned udkom hendes bog Fordi du skal, og siden har hun haft mange samtaler med forældre, som har ændret syn på børneopdragelsen.

LÆS OGSÅ: Er dine børn også en skuffelse?

Der er mange, som ønsker at stramme op i opdragelsen og tage de konflikter, det kan give. Vi har ikke brug for kæft og trit, men vi har brug for retning, så vi kan lære vores børn at gå i retning af selvstændighed, ansvarlighed og medborgertænkning. Hvis man skal klare sig i dagens samfund, må man stå på tæer, og det lærer børn ikke, når mødre pisker gennem byen med konfirmand-store børn i cykelvognene. Børn skal have masser af kærlighed, men de skal også have pligter og små opgaver, fra de er helt små, siger Lise Egholm.

Der er brug for, at tonen i opdragelsen bliver ændret, mener forskningspolitisk chef Charlotte Rønhof fra Dansk Industri. Virksomheder, som ansætter højtuddannede danske og udenlandske unge med et tilsvarende uddannelsesniveau, savner i mange tilfælde motivation og vilje hos de danske unge.

Naturligvis er der store, individuelle forskelle på medarbejdere, men generelt er fjederen ikke spændt nok, og virksomhederne beklager, at de danske unge ikke har den nødvendige tørst efter viden og vilje til at komme frem, hvilket kan hænge sammen med, at det er unge, som kom fra en tid, hvor gaderne nærmest flød med mælk og honning. De er måske opdraget til at være lidt for magelige, siger hun.

LÆS OGSÅ: Opgør med voksne børn kan føre til tilgivelse og forsoning

Charlotte Rønhof oplever, at krisen generelt gør det tilladt at stille nye krav til den opvoksende generation.

Det bliver tilladt at minde om, at man skal yde, et ord som flittig bliver støvet af, og mange forældre opdager, at det kan have en værdi at lære deres børn høflighed, fordi man kommer længere, hvis man har en god tone, siger Charlotte Rønhof.

Også forfatteren til flere ledelsesbøger, coachen Rasmus Ankersen oplever, at de danske curlingforældres dage er talte. Han mener, at danske forældre har været for magelige til at stille krav til deres børn.

Som forældre skal man pace sine børn, men ordet er nærmest tabubelagt i dansk kultur. Danske forældre har haft et mantra om, at børnene skulle gøre, hvad de havde lyst til, men erfaringen viser, at passion opstår af vedholdenhed. Du lærer at elske det, du skal gøre, siger Rasmus Ankersen.

LÆS OGSÅ: Officers brev til sine børn: Jeg er dybt og inderligt skuffet

I England har offentliggørelsen af et brev fra en skuffet far vakt megen opmærksomhed. Faderen kritiserer sine voksne børns forvaltning af deres liv og evner. Historikeren Henrik Jensen, Roskilde Universitet, ser offentlighedens reaktion på brevet som et tegn på curlingforældrenes endeligt.

Curlingforældrenes børn er opdraget til en velfærdsverden med fokus på individets rettigheder og muligheder. Der er forskel på opdragelsen alt efter, om man lever i en verden af muligheder, hvor man blot skal gribe chancen, eller om man som morgendagens børn skal kunne tackle sig frem i en mere utryg verden, siger Henrik Jensen.