Krisen får os til at spare på tænderne

Flere danskere vælger de billigste løsninger hos tandlægen, selvom det på lang sigt kommer til at koste mere

På billedet ses kunstnergruppen 'De unge Vilde' der består af Kristian Dahlgaard, Peter Bonde, Claus Carstensen, Kehnet Nielsen og Dorte Dahlin.
På billedet ses kunstnergruppen 'De unge Vilde' der består af Kristian Dahlgaard, Peter Bonde, Claus Carstensen, Kehnet Nielsen og Dorte Dahlin. Foto: Lars Bahl Denmark.

Hos Tandlægerne Nørregade i Esbjerg oplever de oftere, at klienter fravælger at få lavet dyre tandbehandlinger som kroner og rodbehandlinger. Det handler om penge. Enten har klienterne slet ikke råd, eller også undgår de tandbehandlingen for i stedet at have råd til noget andet, for eksempel en ferie eller en bil.

Der er ingen tvivl om, at vi har flere klienter, der fravælger en dyr behandling. Jeg oplever, at folk kommer ind og vælger den allerbilligste løsning. Mange vælger også at få rykket en tand ud i stedet for at få en rodbehandling, siger Karin Folmer, der er tandlæge og klinikejer.

Det er ikke kun på Nørregade 24 i Esbjerg, at tandlægerne oplever flere og flere, der ikke har råd til at betale de penge, en stor tandlægebehandling koster. Tandlægeforeningen udfører årligt en regnskabsundersøgelse, der ser på, hvilke behandlinger klienterne hos 70 tandlægeklinikker bruger penge på.

LÆS OGSÅ: Vi må glemme alt om ny uhæmmet vækst

Der er en tendens til, at folk får lavet flere billigere behandlinger, men færre dyre, siger Susanne Kleist, der er formand for Tandlægeforeningens klinikejerudvalg og privatpraktiserende tandlæge i Roskilde.

Fra 2010 til 2011 var der et markant fald på 7,2 procent i tandbehandlinger, hvor klienten betaler den fulde andel selv. Samtidig er der sket en lille stigning i antallet af behandlinger, som sygesikringen giver tilskud til.

Den offentlige sygesikring giver tilskud til de billigere tandbehandlinger som plastfyldninger og tandrensninger, mens man kun har sine egne lommer at lede i, hvis man vil have en ny krone.

Hos Sygeforsikringen Danmark, som har flere end 2,2 millioner medlemmer, er tendensen den samme, vurderer administrerende direktør Allan Luplau.

Vi har kunnet spore en klar tendens til, at medlemmerne er mere tilbageholdende med dyr medicin og tandlægebehandlinger. Det begyndte ved finanskrisen i 2008 og dét på trods af, at vi har givet tilskud til dyre tandarbejder i perioden, siger Allan Luplau.

En generel tendens til at holde på pengene i krisetider er nu rykket ind på sundhedsområdet, mener ph.d. og adjunkt i forbrugeradfærd ved CBS, Steffen Andersen.

Egentlig er det jo dumt, for hvis man har midlerne, hvorfor så ikke gøre det, der er både bedst og billigst med det samme? Noget kunne tyde på, at enten har folk ikke midlerne, eller også er de bange for, at de står og skal bruge pengene på noget andet i morgen. Måske går fyret i stykker, eller måske skal bilen på værksted? En slags hvad nu hvis-tankegang får os til at fravælge det, der er mest rationelt, siger Steffen Andersen.

Så længe man husker at gå til tandlæge, er det ikke dybt problematisk at vælge den billigste løsning, påpeger Susanne Kleist.

Det gør ikke noget ved tandsundheden, men det udskyder løsningen. I længden kan det betale sig at få lavet en krone i stedet for en plastfyldning, fordi det er billigere over årene og holder længere. Men det er svært, hvis man ikke har økonomien til det nu.