Prøv avisen

Kristeligt Dagblad fik pris for serie om selvmord

Kristeligt Dagblad-journalisterne Maja Funch (tv.) og Else Marie Nygaard fik overrakt årets Werther-pris af Merete Nordentoft (th.), overlæge ved Psykiatrisk Center København og professor i psykiatri ved Københavns Universitet. Foto: Emil Kastrup Andersen

Kristeligt Dagblads journalister Else Marie Nygaard og Maja Funch modtog i dag årets Werther-pris

”Else Marie Nygaard og Maja Funch har med artikelserien bragt fokus på, hvor utroligt smerteligt det at have selvmordstanker, at være pårørende og hvordan vi bedst muligt kan hjælpe med selvmordstanker”.

Sådan lød det fra Merete Nordentoft, overlæge ved Psykiatrisk Center København og professor i psykiatri ved Københavns Universitet, da Kristeligt Dagblads journalister Else Marie Nygaard og Maja Funch i dagmodtog årets Werther-pris. Prisen uddeles af Center for Selvmordsforskning i samarbejde med andre aktører på området og blev ved en selvmords-konference i dagtildelt de to journalister for artikelserien ”På kanten af livet”, der blev bragt i Kristeligt Dagblad i foråret 2017. Prisen gives til de to journalister, men Merete Nordentoft roste samtidig Kristeligt Dagblad for sin generelle dækning af selvmordsdebatten:

”Når Kristeligt Dagblad får denne pris, er det på grund af serien, men også på grund af den seriøse tilgang til emnet, Kristeligt Dagblad har haft i mange år.”

Under arbejdet med artikelserien har Maja Funch og Else Marie Nygaard konstant været i dialog med eksperter, påprørende og personer, der på andre måder har haft selvmord inde på livet, for at sikre den rette etiske dækning af det vanskelige område. Og de to journalister var derfor særligt glade for, at fagfolk på området nu anerkender arbejdet ved at tildele dem årets Werther-pris.

”Vi har hele tiden forsøgt at tage de rigtige etiske hensyn, og det er særligt dejligt, at alle i fagfolk nu anerkender, at det, vi har lavet, faktisk er etisk i orden,” lød det fra journalist Maja Funch.

Werther-prisen er opkaldt efter Goethes roman ”Den unge Werthers lidelser”, der ved sin udgivelse i 1774 udløste en bølge af selvmord i Tyskland. Prisen er derfor en anerkendelse til journalister, som ”gennem deres virke har belyst selvmordsproblematikken på en etisk og oplysende måde over for offentligheden” og skal medvirke til at undgå mediedækning, der kan øge antallet af selvmord.

Artikelserien ”På kanten af livet” kan læses på Kristeligt Dagblads hjemmeside på adressen k.dk/selvmord