Kristeligt Dagblad har fundet Hudas tvillinger: ”I begyndelsen spurgte de efter deres mor. Det gør de ikke længere”

Den dræbte kvinde Huda Ali Ahmads tvillingedøtre befinder sig hos deres onkel og tante i en landsby i det nordlige Syrien. Selvom familien er fattig, er de i sikkerhed og har det ifølge tanten godt. Hun frygter dog, at pigernes drabssigtede far vil få held med at gøre krav på forældremyndigheden. Retssystemet her er korrupt, og man kan købe sig til alt, siger hun

Tvillingerne Hevin og Henderin befinder sig i det nordlige Syrien. – Privatfoto.
Tvillingerne Hevin og Henderin befinder sig i det nordlige Syrien. – Privatfoto.

Kristeligt Dagblad opruller i en artikelserie historien om den syriske flygtnings liv og død for at finde svar på, hvorfor hun skulle bøde for sin nyvundne frihed. Læs historien her.

”Marhaba,” siger en kvinde uden at introducere sig. Hun trækker stavelserne i den arabiske hilsen ud. Lyder tøvende, som når man kommer hjem og siger hallo uden at modtage noget svar.

I mere end to måneder har Kristeligt Dagblad forsøgt at finde frem til afdøde Huda Ali Ahmads efterladte tvillinger. De er fire år gamle og hedder Hevin og Henderin.

I sidste uge lykkedes det.

Kvinden præsenterer sig som Hanan Fariz. Hun er 28 år og gift med Huda Ali Ahmads bror, Mohammad, på 30 år. Det gør hende til tvillingernes tante. Hanan Fariz bor med sin mand, parrets to sønner og Huda Ali Ahmads mor i et lerhus på landet. Stedet har ikke nogen specifik adresse, forklarer hun, men det ligger nær landsbyen Al-Shadaddah i den nordøstlige del af det borgerkrigshærgede Syrien.

I baggrunden kan man høre legende børn.

Hanan Fariz siger, at det er tvillingerne og sender et billede. Det må være taget forinden, for de er udendørs. Hevin og Henderin står på en græseng iført farvede kjoler og holder hver deres marguerit i hånden. De smiler ikke. Deres sorte hår er sat op i en elastik, øjnene er smalle og øjenbrynene buskede. De ligner deres mor.

Her er et af de to billeder af tvillingerne, Kristeligt Dagblad har fået tilsendt.
Her er et af de to billeder af tvillingerne, Kristeligt Dagblad har fået tilsendt. Foto: Privatfoto.

Lad os kalde denne artikel for en epilog i serien om den herboende syriske flygtning Huda Ali Ahmad.

Efter fem år i Danmark, hvor hun forsøgte at frigøre sig fra sin mand, Hussein Abbas, og hans sociale kontrol, blev hun og hendes tre børn lokket til Syrien den 13. februar 2020. Ni dage senere slog Hussein Abbas Huda Ali Ahmad og parrets otteårige søn ihjel i en skov i det nordlige Syrien. Tilbage står Huda Ali Ahmads fireårige tvillinger. De er født og opvokset i Danmark og er endnu for unge til at forstå den skæbne, der er overgået dem. Flere af Folketingets partier og organisationen Red Barnet forsøgte i weekenden at presse Udenrigsministeriet til at gå ind i sagen. Uden held.

Foreløbig har udenrigsminister Jeppe Kofod (S) afvist at stille op til interview om sagen, og hans ministerium anerkender endnu ikke officielt, at Huda Ali Ahmad og sønnen er blevet dræbt. Af samme grund leder de ikke efter tvillingerne. Det har Kristeligt Dagblad imidlertid gjort, og opkaldet til tvillingernes tante er således resultatet af ugers research, hvor forskellige kilder i både Danmark og Syrien har bistået avisen med at finde dem.

Dette er ikke noget almindeligt interview. Det er endelig lykkedes at komme i kontakt med Huda Ali Ahmads efterladte, og nu har tanten indvilget i at snakke med avisen over en dårlig telefonforbindelse. En tolk oversætter.

Kristeligt Dagblad vil først og fremmest have vished for tvillingernes ve og vel. Har de det godt, hænger deres liv sammen, og er de i sikkerhed?

Dertil kommer kritiske spørgsmål, som ikke er nemme at konfrontere et familiemedlem med. Hjalp familien Hussein Abbas med at overbevise Huda Ali Ahmad om at tage tilbage til Syrien? Og hvad med tvillingernes fremtid – kan en tante og onkel fra en konservativ syrisk landsby tage sig af to piger, der er født og opvokset i Danmark? Kommer Hevin og Henderin i skole, og risikerer de at blive gift væk som barnebrude en dag?

Forbindelsen halter, går ud et par gange undervejs, og vi må ringe Hanan Fariz op igen. Nogle svar er klare, andre diffuse.

”Pigerne har det godt,” forsikrer deres tante.

Vi er begyndt interviewet med at spørge ind til det mest basale.

”På grund af corona kommer de ikke så meget ud for tiden,” siger hun.

”I begyndelsen spurgte de efter deres mor og efter Azad (deres afdøde storebror, red.), men det gør de ikke længere. De spørger heller ikke efter deres far,” siger Hanan Fariz.

Hendes mand – Huda Ali Ahmads bror – er på arbejde, og derfor tager hun snakken med Kristeligt Dagblad. Det er hende, der hver dag går hjemme sammen med tvillingerne og passer dem. Hun er deres nye mor.

Hanan Fariz bekræfter, at Hevin og Henderin har været i familiens hus i snart 11 uger. Huda Ali Ahmad og Hussein Abbas besøgte sin bror, svigerinde og mor kort efter ankomsten til Syrien. Senere kørte hun sammen med Hussein Abbas vestpå til Kobane med sønnen Azad, mens tvillingerne blev tilbage i landsbyen.

Hvad skulle Huda Ali Ahmad i Syrien, spørger Kristeligt Dagblad.

”Hussein ringede flere gange til os og bad os om at overtale Huda til at komme på besøg. Han pressede os rigtig meget,” siger Hanan Fariz.

Hussein Abbas forklarede ifølge tanten sin svigerfamilie, at han, Huda Ali Ahmad og børnene var færdige med Danmark, og at han havde anskaffet penge nok til både bil og hus hjemme i Syrien.

Huda Ali Ahmads familie indvilgede i at overtale Huda Ali Ahmad til at komme hjem. De fortalte, at de savnede hende og havde brug for, at hun kom på besøg.

”Men vi vidste ikke, at Huda ville blive slået ihjel,” siger Hanan Fariz.

Ifølge en afhøringsrapport fra det kurdiske sikkerhedspoliti, som Kristeligt Dagblad er i besiddelse af, har Hussein Abbas selv fortalt, at planen var at lokke Huda til Syrien for derefter at tage parrets tre børn fra hende.

Ved samme afhøring forklarede Hussein Abbas, at han betalte Huda Ali Ahmads mor 250.000 syriske lira – svarende til godt 3300 danske kroner – for at få hende til at overtale sin datter til at besøge dem. Hanan Fariz tøver, da Kristeligt Dagblad spørger, om familien modtog penge for at overbevise Huda Ali Ahmad om at rejse hjem.

”Så vidt jeg ved,” siger hun: ”Så var der ingen penge indblandet. Jeg har i hvert fald ikke hørt om det.”

Den 13. februar fløj Huda Ali Ahmad, Hussein Abbas og børnene til Erbil i det nordlige Irak. Få dage efter krydsede de grænsen til Syrien i bil og kørte til Al-Shaddadah.

”Huda sagde, at de var på besøg og ikke havde planer om at bo her. Hun ville ikke vende permanent tilbage til Syrien,” siger Hanan Fariz.

Kilder i Danmark bekræfter, at Huda Ali Ahmad ville blive boende og skabe sig en tilværelse på Fyn, hvor hun var i gang med at uddanne sig til frisør.

Tanten er ikke sikker på, hvorfor Huda Ali Ahmad og Hussein Abbas efterlod tvillingerne hos familien i Al-Shaddadah. Hun væver lidt i sit svar, og telefonforbindelsen ryger. Når vi igen får kontakt til Syrien, snakker hun om pigernes far, der i øjeblikket er varetægtsfængslet og sigtet i sagen.

”Med guds vilje vil han aldrig få lov til at se dem igen.”

Den 22. februar ringede de kurdiske myndigheder til Huda Ali Ahmads bror, Mohammed. Huda Ali Ahmad og sønnen Azad havde været ude for en færdselsulykke, så familien skulle straks komme til Kobane, forklarede politiet ifølge Hanan Fariz. Først på hospitalet gik det op for familien, at de to var blevet slået ihjel.

Familien transporterede selv ligene tilbage til deres landsby og begravede dem på en gravplads nær hjemmet.

Hanan Fariz frygter nu, at Hussein Abbas’ familie får forældremyndigheden over Hevin og Henderin. Ifølge en afhøringsrapport samt en kilde, der følger retssagen tæt, har han tilstået mordene, men gør samtidig krav på pigerne, der ifølge faderen bør vokse op hos hans familie, indtil han er ude af fængslet.

”Retssystemet her er korrupt, og man kan købe sig til alt.”

”Han er en morder, og hvis man kan dræbe sin søn og sin kone, kan man finde på alt. De skal ikke tilbage til ham,” siger Hanan Fariz.

Vi spørger, hvordan hun forestiller sig pigernes fremtid. Vil hun have, at de skal tilbage til Danmark, eller skal de blive hos familien i Al-Shaddadah?

De skal blive, lyder svaret.

Telefonforbindelsen er røget endnu engang, og nu foregår interviewet gennem beskeder af korte lydbidder, der sendes frem og tilbage mellem Danmark og Syrien.

”Deres fremtid er bedre her end i Danmark. De har deres onkel, og de har deres seks mostre (Hudas seks søstre, red.). De dufter af pigernes mor, og den duft vil minde dem om Huda,” siger tanten i en lydbesked.

Hvordan forestiller hun sig, at lokalsamfundet vil se på pigerne? Det er ikke nemt at vokse op som børn af en æresdræbt kvinde i et konservativt, fattigt landsbysamfund i Mellemøsten.

”Vi er ligeglade med, hvordan samfundet vil kigge på dem, og hvordan rygterne vil behandle dem. Det vigtigste for os er at give dem et godt liv,” svarer hun.

Hvad med uddannelse og skolegang til pigerne?

”Jeg drømmer om en god fremtid for dem. Med skole og på lige fod med mine egne børn. Men vores økonomi er dårlig, og vi håber på at få noget hjælp. Vi har hørt, at Huda har penge i Danmark.”

Taler tvillingerne stadig dansk?

”De taler arabisk sammen,” siger Hanan Fariz.

Kristeligt Dagblad opruller i en artikelserie historien om den syriske flygtnings liv og død for at finde svar på, hvorfor hun skulle bøde for sin nyvundne frihed. Læs historien her.