Kristeligt Dagblad nomineret til fornem pris

To af avisens Liv & Sjæl-journalister er blevet nomineret til anerkendt europæisk pris for artikelserie om aktiv dødshjælp

Line Vaaben (tv) og Nanna Schelde fra Kristeligt Dagblad er nomineret til den fornemme journalistpris European Press Prize for deres serie om aktiv dødshjælp
Line Vaaben (tv) og Nanna Schelde fra Kristeligt Dagblad er nomineret til den fornemme journalistpris European Press Prize for deres serie om aktiv dødshjælp.

I maj og juni måned 2013 satte Kristeligt Dagblad fokus på aktiv dødshjælp i dansk og europæisk perspektiv i artikelserien Dødshjælp i 18 afsnit skrevet af journalisterne Line Vaaben og Nanna Schelde. Fotograf Leif Tuxen biddrog desuden med billeder.

I dag er serien blevet nomineret til European Press Prize i kategorien Distinguished Reporting Award, der præmierer den bedste reportage- og featurejournalistik, der belyser centrale emner, som både er relevante i ophavslandet og udlandet. Line Vaaben og Nanna Scheldes serie er nomineret sammen med fem andre i et felt af over 300 indstillede.

LÆS ARTIKLERNE HER: Aktiv dødshjælp

Foruden fremstillingen i avisen blev en af seriens artikler - historien om 61-årige Kjeld Rasmussens selvmord på en klinik i Schweiz - bragt som specialhistorie på k.dk en ny artikelform, hvor lyd, billeder og tekst samles i magasinformat.

Seriens udgangspunkt var virkelige livshistorier, hvor de personlige dilemmaer var drivkraften til at udfolde den svære problematik. Modsat almindelig nyhedsjournalistik, hvor den menneskelige historie ofte findes efter skribenten har researchet fakta. Line Vaaben mener, at det var et højaktuelt tema, de valgte at give sig i kast med:

SPECIALHISTORIE: Enkeltbillet til Zürich

Der er stadigt flere steder i verden, hvor aktiv dødshjælp eller assisteret selvmord bliver tilladt, og derfor er det en problemstilling, vi igen og igen skal forholde os til. Og hvis man ikke selv arbejder på et hospice eller har nær familier, som har bragt dilemmaerne ind på livet, kan det være svært at tage stilling. Vi ville gerne være med til at belyse alle facetter af problematikken og bidrage til en kvalificeret debat, siger hun.

Line Vaaben blev uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i år 2000 med praktikophold på Berlingske Tidende, hvor hun umiddelbart efter blev ansat. Siden da har hun arbejdet på Dagbladet Politiken, Fyens Stiftstidende og siden 2009 Kristeligt Dagblad.

Den anden journalist bag artikelserien, Nanna Schelde, er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i 2008 og var i praktik på Kristeligt Dagblad, hvor hun har været ansat siden 2007. Hun peger på, at serien var en af de største udfordringer i hendes karriere indtil nu.

Det var rigtigt spændende, men også meget hårdt, fordi vi under hele forløbet kunne mærke, hvor sensitivt det var for de medvirkende, siger Nanna Schelde.

Inden serien overhovedet blev skudt i gang fulgte grundige redaktionelle overvejer om etiske aspekter i at fortælle historierne. Noget der også fyldte meget i skriveprocessen.

Vi brugte meget tid på at diskutere, hvordan vi skulle gribe det hele an. Vi ville være sikre på, at de medvirkende havde taget oplyst stilling, og derfor stillede vi dem kritiske spørgsmål undervejs, siger Nanna Schelde.

LÆS OGSÅ: Hanne Kure ville selv bestemme - også over sin død

Uddelingen af European Press Prize foregår i London den 17. marts, og hvis Kristeligt Dagblads journalister løber med prisen, modtager de et beløb på 10.000 euro eller næsten 75.000 kroner, som er øremærket støtte til ny journalistik i samme genre. Og det glæder Line Vaaben:

Herhjemme værdsætter man i prissammenhæng typisk ikke featurejournalistik lige så højt, som den afslørende journalistik, men det er virkeligt glædeligt, at der er en fælles europæisk pris, der har en kategori for det velskrevne. Featuregenren er ikke bedre, men den kan noget andet end den traditionelle journalistik. Man kan godt blive oprørt af at læse en sag om politikeres sjusk, men man bliver ikke rørt, siger hun.

European Press Prize uddeles i år for anden gang og omfatter alle 47 europæiske lande.

FAKTA: Kategorier:

Undersøgende journalistik
Reportage og feature
Opinionsdanner
Innovativ journalistik
Specialpris