Prøv avisen
Sprogligt set

Kristeligt Dagblad ramt af sin egen kamp mod sjofelt sprog

"Så her fra Kristeligt Dagblad er meldingen, at sproget måske er i forfald, men vi mener fortsat, at vi prøver at undgå at medvirke til det. Forhåbentlig er meningen klar, selvom vi i denne artikel helt har udeladt de famøse ord," skriver journalist Morten Mikkelsen. Modelfoto.

Ifølge dagbladet Politiken er der i herværende medie sket en markant vækst i brugen af den vulgære betegnelse for bagdelen, men undersøgelsen har metodiske problemer

At brugen af bandeord, latrinære eller seksuelt ladede sjofelheder og andre af sprogets mindre pæne ord er stabilt stor og måske endda stigende, er et emne, som jævnligt tages op af medierne. Også af denne avis, som måske i endnu højere grad end andre søger at komme denne sproglige forurening til livs.

Der opstår blot et problem, når man kaster sig ud i sådanne korstog, for hvordan gøre læserne det begribeligt, hvilke uhyrlige ord det er, man kæmper imod, uden selv at bruge ordene? Det kommer let til at gå, som da Emil fra Lønneberg fik skænd for - i den allerbedste mening - at lære sin lillesøster Ida samtlige de bandeord og kraftudtryk, han kunne komme i tanker om, og som hun for Guds skyld ikke måtte bruge.

I dagbladet Politiken i søndags havde avisens klageansvarlige, kaldet læsernes redaktør Bjarne Schilling viet sin ugentlige klumme til emnet sjofle ord og vulgære udtryk, blandt andet inspireret af en klumme om samme emne af formanden for Dansk Sprognævn, Jørn Lund, også i Politiken.

Såvel Lund som Schilling slår fast, at det er blevet værre med brugen af de slemme ord, også i avisen. Schilling mener at kunne dokumentere dette via en optælling i avis-databasen Infomedia af slemme ord i tre udvalgte medier, som han foretog for fem år siden og nu har gentaget. De tre medier er Politiken, den formodet slemme dreng Ekstra Bladet og den formodet pæne pige i klassen, Kristeligt Dagblad.

Måske til en vis overraskelse for Politiken-læserne viser det sig, at det er det kulturradikale organ for den højeste oplysning, der er flittigst til at anvende de folkelige betegnelser for kønsorganer og for seksualakten i deres artikler. Ekstra Bladet er en klar nummer to.

Mest overraskende er det dog måske, at der overhovedet er forekomster for dette i Kristeligt Dagblad, der som den eneste af de tre aviser har ”en sober anvendelse af sproget” som et ideal i sine etiske retningslinjer.

Kristeligt Dagblad har imidlertid forsøgt at gå Politiken-undersøgelsen efter i sømmene, og det viser sig, at de i alt fire gange, Schilling noterer os for at skrive om kønsorganer, er der tale om bogtitler eller direkte citater. Et af disse citater indgår i øvrigt i en artikel om den problematiske sprogbrug i medierne, og manden, der citeres for de famøse folkelige betegnelser for kønsorganer, er Jørn Lund.

Bjarne Schilling hævder da heller ikke, at der er sket et skred på Kristeligt Dagblad, hvad angår kønsorganer, men han noterer sig, at vi ifølge hans undersøgelse, der går et år tilbage, 24 gange bruger den folkelige betegnelse for en bagdel. Det er ikke meget mod Ekstra Bladets 433 gange og Politikens 411 gange, men for fem år siden brugte vi kun ordet fem gange. Læserredaktøren konstaterer derfor, at der næsten er sket en femdobling.

Også her viser det sig imidlertid, at det primært er i citater, i gengivelse af titler på bøger, tv-programmer eller lignende, det famøse ord optræder. Og så i artikler som Jørn Lunds og Bjarne Schillings, der skriver om de andres brug af ordet.

At der skulle være 24 forekomster, har Kristeligt Dagblads researchchef, Lise Lotte Nedergaard, ikke helt kunnet bekræfte, men det skyldes måske, at Schilling ikke redegør helt klart for sin undersøgelse. Skal man nå op på antallet inden for 2015, skal man ifølge Lise Lotte Nedergaard tælle nogle af de gange med, hvor vi skriver om ”røvere” og ”røverier.”

Så her fra Kristeligt Dagblad er meldingen, at sproget måske er i forfald, men vi mener fortsat, at vi prøver at undgå at medvirke til det. Forhåbentlig er meningen klar, selvom vi i denne artikel helt har udeladt de famøse ord.