Kristendemokrat bliver største stemmesluger i Ringkøbing-Skjern

Kristian Andersen fra Kristendemokraterne fik flest personlige stemmer, men missede borgmesterpost.

Kristian Andersen fik 3494 personlige stemmer ved kommunevalget. Et af hans mærkesager er modstanden mod abort (Arkivfoto)
Kristian Andersen fik 3494 personlige stemmer ved kommunevalget. Et af hans mærkesager er modstanden mod abort (Arkivfoto) Foto: Frank Cilius/Ritzau Scanpix

Kristian Andersen fra Kristendemokraterne blev den største stemmesluger i Ringkøbing-Skjern Kommune.

3494 satte kryds ved kristendemokraten, hvilket svarer til omkring hver niende stemme.

Ved valget fik Kristendemokraterne seks mandater valgt ind i byrådet - akkurat som ved valget i 2017.

Den vestjyske kommune er partiets kerneland. Samlet set fik Kristendemokraterne 11 mandater på landsplan ved kommunalvalget. Det er to flere end i 2017.

På forhånd var Kristian Andersen spået en chance for at blive borgmester i Ringkøbing-Skjern, men det endte med et genvalg af Hans Østergaard (V) fra Venstre.

Det var med støtte fra Kristendemokraterne og Socialdemokratiet. Hans Østergaard fik næstflest personlige stemmer i kommunen med 2364.

Kristian Andersen er på den landspolitiske scene nok mest kendt for sin modstand mod abort.

Det er ikke partiets officielle politik, som lyder, at man ikke vil afskaffe adgangen til abort. Partiet vil indføre en ret til rådgivning for kvinder, der overvejer abort.

Ved folketingsvalget i 2019 var Kristian Andersen meget tæt på at sikre Kristendemokraterne et kredsmandat i Vestjyllands Storkreds, men det glippede med en margin på færre end 200 stemmer.

Ud over Ringkøbing-Skjern har Kristendemokraterne to mandater i Hedensted Kommune samt et i Herning, Varde og på Bornholm.

Desuden har partiet fået genvalgt sit medlem i Region Midtjylland.

/ritzau/