Kristendemokrater jagter borgmesterpost

På denne weekends landsmøde kan Kristendemokraterne fejre at være meget tæt på en opstillingsberettigelse til Folketinget. I første omgang venter dog kommunalvalget, hvor det lille parti går benhårdt efter mere gratis, kommunal parterapi og en vestjysk borgmesterpost

Kommer Kristendemokraterne i Folketinget ved det næste valg, vil partiet pege på en borgerlig regering. Det siger partiformand Stig Grenov. –
Kommer Kristendemokraterne i Folketinget ved det næste valg, vil partiet pege på en borgerlig regering. Det siger partiformand Stig Grenov. – . Foto: Jens Dresling/ritzau.

Det er ikke uvant for politiske partier indimellem at være i vælgermæssig modvind. Kristendemokraterne har, tager man partiets vestjyske højborg i betragtning, befundet sig nærmest konstant vestenvindskuling de seneste over 12 år. Så længe har partiet – med partihopperen Per Ørum Jørgensen som kort undtagelse – stået uden mandater i Folketinget.

Men Kristendemokraterne har efter hvert ufrugtbart folketingsvalg siden 2005 forsøgt at arbejde sig tilbage, og landsformand Stig Grenov og kompagni er snart klar til at gøre forsøget igen. I weekenden holder partiet landsmøde i fynske Strib, og det ifølge Stig Grenov med så mange vælgererklæringer i ryggen, at partiet inden længe er opstillingsberettiget til folketingsvalget.

I går kunne man på partiets Facebook-profil under overskriften ”mission impossible” læse, at der nu kun manglede 99 underskrifter ud af de nødvendige 20.109.

Det har taget Kristendemokraterne næsten to et halvt år at nå hertil. For et andet parti med folketingsambitioner, Nye Borgerlige, der ligeledes holder årsmøde denne weekend, tog det kun et år at samle alle vælgererklæringerne ind, og for Alternativet, der blev valgt ind ved sidste valg, lykkedes det på halvandet år.

Hvorfor har det så taget så lang tid for de kristne?

”Det var en anden proces (med de nye, digitale vælgererklæringer, red.), som vi ikke var gearet til,” siger Stig Grenov:

”Den må vi tage på vores kappe. Men jeg synes, at vi på det sidste har vist, at vi har fået godt styr på det.”

Så det er alene processen? Der er ikke noget med Kristendemokraternes budskab, som måske når mindre bredt ud?

”Nej, Kristendemokraternes budskab er stærkere end nogensinde. Jeg ved godt, at det skal man sige, men det mener vi. Og når vi taler med mennesker, så siger folk, at ’det er jo det, vi lige har siddet og talt om. Det er det, vi har brug for: Et parti, der står for familien og giver råderum for, at livet med familien med børn og med børnebørn er der, vi skal lægge vægten. Det er ikke, hvor mange penge vi kan få, men hvordan vi har det’.”

Folketingsvalget kan i henhold til Grundloven vente med at blive udskrevet helt til sommeren 2019. Allerførst venter kommunalvalget. Kristendemokraternes har i dag samlet seks byrådsmedlemmer i fire kommuner. Tre af dem sidder i Ringkøbing-Skjerns kommunalbestyrelse, og partiet går ifølge Stig Grenov benhårdt efter at ”fravriste Venstre deres borgmesterpost i Ringkøbing-Skjern”, ligesom partiet sigter mod at blive repræsenteret i et eller to regionsråd.

Stig Grenov, Ringkøbing-Skjern er kristendemokratisk kerneland, men det er også Venstres kerneland. Hvad gør, at I tror, at I kan fravriste Venstre borgmesterposten?

”Jeg tror, vi har nogle ualmindeligt troværdige politikere, som har gjort et ærligt indtryk og et ærligt stykke arbejde, og som ikke flagrer i vinden, men står fast på deres idealer. Det, tror jeg, at folk har brug for i dag.”

Hvis jeg ringede til Venstre om et kvarter, ville de nok mene det samme. Er der noget konkret politisk, I har gjort i Ringkøbing-Skjern Kommune, som gør, at I står så stærkt?

”Ja, der er. Vi er gået benhårdt efter at styrke familierne, gået benhårdt efter at få gratis parterapi, som har vendt skuden for Ringkøbing-Skjern, så antallet af brudte ægteskaber er faldet, mens de er steget i resten af landet. Selv der, hvor man ikke har reddet ægteskabet, har man reddet forældreskabet for det par, der er gået hver til sit, så børnene ikke bliver tabt. Der er ikke noget, der er mere vigtigt for et samfund. Dertil står vi fast på, at vi vil lade pengene følge barnet, hvis man selv ønsker at passe sit eget barn,” siger Stig Grenov, der selv stiller op i Hørsholm og også har gratis, kommunal parterapi som sin mærkesag.

Tilbage til landspolitik. Ingen meningsmålinger indikerer for øjeblikket, at Kristendemokraterne kommer i Folketinget. Ritzau Index’ gennemsnit af de politiske meningsmålinger sender med en tilslutning på 0,6 procent af stemmerne Kristendemokraterne et pænt stykke under spærregrænsen.

Men skulle partiet alligevel vinde mandater, vil det pege på en borgerlig regering, erklærer Stig Grenov. Den nuværende regering har i sit regeringsgrundlag betonet, at Danmark er et kristent land, men den erklæring gør bestemt ikke partiet overflødigt, mener Stig Grenov.

”Jeg er på sin vis glad for et statement, hvis der med et kristent land menes, at det bygger på nogle værdier, der er kristne. Men jeg vil også kræve, når vi sidder i Folketinget, at vi kan se det i praksis. Det betyder borgerlige frihedsrettigheder, og at man kan få lov til at gå klædt, som man selv har lyst,” siger han.

Stig Grenov hentyder formentlig til det bebudede maskerings- eller burkaforbud. Det seneste af en lang række borgerlige politikbeslutninger, som Stig Grenov hårdt har kritiseret for at sælge ud af enten borgerlige frihedsrettigheder eller almindelig menneskelighed.

Burkaforbuddet har han i Kristeligt Dagblad kaldt ”et udtryk for en totalitær stat, der bestemmer over borgerens påklædning”, den såkaldte ”imamlov” for ”politisk tankekontrol af værste skuffe”, og i Politiken har han skrevet, at udrejsecentret Kærshovedgård for afviste asylansøgere er ”det tætteste, Danmark kommer på en koncentrationslejr, uden at være det”.

Stig Grenov, hvordan kan du støtte en regering, hvis konkrete politik du finder så frastødende?

”Kristendemokraterne skal ind og minde blå blok om de idealer, som de andre blå partier udsprang af, men har forladt,” siger landsformanden:

”Men man kan jo lægge de samme ting ind over socialisterne, som automatisk vil skrive vores børn op til vuggestue og har lavet en heldagsskole, i øvrigt samtidig med at man lockoutede en del af civilsamfundet, som fagforeningerne jo reelt er, for at kunne presse deres egen politik igennem. Så hvis man skal finde ud af, hvem der er de onde, så må jeg sige, at det her viser bare, at der er brug for Kristendemokraterne.”

Men først er der landsmøde.

”Det bliver en fest, at vi er i mål”, siger landsformanden.