Kristendemokrater overvejer at melde sig ud af folkekirken

Mens partiet officielt vil kæmpe for folkekirken, overvejer flere medlemmer af partiets hovedbestyrelse at melde sig ud på grund af det nye, kønsneutrale vielsesritual

Per Ørum Jørgensen, formand for Kristendemokraterne, har meldt ud, at partiet vil kæmpe for folkekirken. Samtidig overvejer flere af partiets hovedbestyrelsesmedlemmer at melde sig ud af folkekirken. -
Per Ørum Jørgensen, formand for Kristendemokraterne, har meldt ud, at partiet vil kæmpe for folkekirken. Samtidig overvejer flere af partiets hovedbestyrelsesmedlemmer at melde sig ud af folkekirken. -. Foto: Sofie Amalie Klougart.

Alt imens Kristendemokraterne forbereder et gruppesøgsmål mod staten, fordi partiet mener, at loven om vielse af homoseksuelle i folkekirken er et brud på grundloven, skriver formand for partiet Per Ørum Jørgensen på sin blog:

Vi vil tage en kamp for kirken.

Biskopper og præster, som er utilfredse og nervøse for ministerens indgriben i kirken, bliver sat uden for døren. Andre vælger at tjene kirkeministeren i stedet for Vorherre. Det har selvfølgelig skabt et ramaskrig i kirken. Og blandt helt almindelige danskere. Hele 450.000 danskere overvejer i dag at melde sig ud af folkekirken i protest mod regeringens kirkepolitik, skriver han.

Og de selvsamme overvejelser når helt ind i partiets egne rækker.

Kristeligt Dagblad har spurgt alle 32 medlemmer af Kristendemokraternes hovedbestyrelse, om de overvejer at melde sig ud af folkekirken på grund af det nye, kønsneutrale vielsesritual.

16 har svaret, og otte skriver, at de overvejer eller ikke vil udelukke at melde sig ud af folkekirken efter indførelsen af et kønsneutralt vielsesritual. En har allerede meldt sig ud på grund af sagen, og yderligere seks var i forvejen ikke medlem.

LÆS OGSÅ: Kristne vil have retssag om homovielser

Bestyrelsesmedlem Krista Ølgaard er stadig medlem af folkekirken, men hun skriver:

Jeg ønsker ikke at være medlem af en kirke, som er den til enhver tid siddende regeringens forlængede arm, så det kommer an på udviklingen i den kommende tid. Jeg er faktisk rystet over, at vi er på vej til en hel speciel dansk statsautoriseret udgave af kristendommen, hvor man lytter mere til tidsånden end Helligånden.

Henrik Due Jensen har heller ikke meldt sig ud. Han skriver, at folkekirken og dens biskopper er blevet så presset, at de nu har givet efter for de homoseksuelles lobbyplan.

Og Egon Jakobsen, politisk næstformand for Kristendemokraterne, skriver:

Selvfølgelig har jeg overvejet en udmeldelse, men indtil videre bliver jeg.

I modsatte ende finder man for eksempel Johannes W. Jakobsen, der per telefon siger om at melde sig ud på grund af sagen:

Det er for meget opmærksomhed at give biskoppen i Århus.

Peter Høst, kirkepolitisk ordfører, skriver, at overvejelserne er mange, men jeg tror ikke jeg melder mig ud (). I KD peger vi først og fremmest på nødvendigheden af at få lavet den forfatning grundloven i over 150 år har efterspurgt

Henri Nissen, tidligere kandidat til formandsposten i partiet og redaktør for den tværkirkelige ugeavis Udfordringen, har meldt ud, at sagen om vielse af homoseksuelle i folkekirken har fået ham til at udfylde en udmeldingsblanket. Det skriver han i avisens leder:

Vi sørger over, at ikke blot regeringens folk fører dette korstog imod kirkens grundlag, men at også kristne folk i den borgerlige lejr, som de konservatives leder Lars Barfod, Liberal Alliances Mette Bock og andre, som mange kristne havde tillid til, stemte for homo-vielser. () Men den største skuffelse er, at folkekirkens biskopper og præster ikke klart sagde fra, da de skulle vælge mellem at følge Bibelens klare ord og den politiske korrekthed, skriver han og fortsætter:

Jeg tror ikke længere på projektet. Jeg er ikke i tvivl om, at tusinder vil gøre det samme i løbet af de kommende måneder og år."

LÆS OGSÅ: Ørum: Ny ægteskabslov strider mod Grundloven

Formand for Kristendemokraterne Per Ørum Jørgensen svarer i første gang på spørgsmålet, om han selv har overvejet at melde sig ud, at nogle gange skal man true med at blive.

Medlemmer af Kristendemokraternes hovedbestyrelse kan dog melde sig ud og samtidig kæmpe for folkekirken, mener Per Ørum Jørgensen.

For det bliver aldrig et politisk spørgsmål. Det er den enkelte, der må vurdere det i forhold til sin egen samvittighed. Det er ikke noget, vi blander os i, og det har vi ikke en holdning til, siger han og tilføjer:

Vi er først og fremmest politisk parti, som rummer alle kirkelige retninger. Vi har et værdigrundlag, som også buddhister og katolikker kan tilslutte sig. Sådan skal det være; vi skal være rummelige. At flere af vores medlemmer ikke er medlemmer af folkekirken, det illustrer vel bare, at vi har en god bredde i forhold til det kirkelige bagland.

Adspurgt, om kristendemokrater på én gang kan kæmpe for folkekirken og samtidig enten ikke være medlem af den eller gå med overvejelser om at melde sig ud, svarer og gentager partiformanden:

Sagtens.