Kristendemokrater satser på kulturkamp mod S-R-SF

Med radikale kultur- og kirkeministre og en socialdemokratisk statsminister er Danmarks kristne kulturgrundlag truet, erklærer Per Ørum Jørgensen, der i lørdags blev valgt som Kristendemokraternes landsformand efter et rodet forløb

Kristendemokraternes nyvalgte landsformand, Per Ørum Jørgensen, fik 116 af de 206 afgivne stemmer ved lørdagens landsmøde i Middelfart. –
Kristendemokraternes nyvalgte landsformand, Per Ørum Jørgensen, fik 116 af de 206 afgivne stemmer ved lørdagens landsmøde i Middelfart. –. Foto: Leif Tuxen.

Med en ny regering, der vil tillade vielser af homoseksuelle, erstatte kristendomskundskab med et bredt religionsfag og muligvis forbyde fadervor i skolen, har Kristendemokraterne ikke alene en række konkrete politiske kampe at kæmpe.

Partiet har også fået håb om, at denne kamp kan sikre partiets overlevelse.

LÆS OGSÅ: Formandskandidat: Derfor forlader jeg nu Kristendemokraterne

Det siger partiets nyvalgte landsformand, Per Ørum Jørgensen, som ved landsmødet i Middelfart i lørdags opnåede 116 af de 206 afgivne stemmer og dermed klart distancerede sine modkandidater, Egon Jakobsen, Peter Høst og Juresh Jeysingham.

Forud var gået et temmelig rodet forløb, hvor Ørum nåede at trække sig som kandidat, inden han ganske kort før landsmødet alligevel stillede op som afløser for den hidtidige formand, Bjarne Hartung Kierkegaard.

LÆS OGSÅ: Kaos om kurs og formand hos Kristendemokraterne

Dette fik til gengæld en af modkandidaterne, Kirsten Hasberg, til helt at melde sig ud af partiet i protest.

Den kristne ugeavis Udfordringens redaktør, Henri Nissen, meldte sig som kandidat, umiddelbart efter at Per Ørum Jørgensen trak sig, men siden trak også han sig.

Oven på al denne uro forløb landsmødet relativt fredeligt. Ud over en ny landsformand valgtes to nye næstformænd, Egon Jakobsen og Bent Hansen.

Og Henri Nissen var den eneste, der i Middelfart kom ind på en anden overvejelse, som har rumsteret i partiet: Om man i lyset af at have stillet op til tre folketingsvalg uden at opnå valg skulle fortsætte som en politisk forening uden at kandidere til Folketinget. Men oven på lørdagens forløb erklærer Per Ørum Jørgensen sig parat til fortsat kamp om folketingsmandater, og han ser altså kulturkampen mod den nye S-R-SF-regering som en chance.

Der forestår en meget stor værdikamp, hvor vi vil slå på, at Danmark er et kristent land. Vi er et kulturbærende parti, og derfor har jeg også en vis optimisme i forhold til fremtiden, som bygger på, at regeringsskiftet har givet os nogle nye platforme at kæmpe på, siger Per Ørum Jørgensen.

Han peger i øvrigt på, at landsmødet nedsatte en ny såkaldt fremtidsgruppe under ledelse af Peter Øhrstrøm, professor ved Aalborg Universitet og mangeårigt medlem af Det Etiske Råd. Gruppen skal give sit bud på, hvordan partiets politik skal formuleres fremover, herunder et nyt etisk program.

Forløbet op til formandsvalget har set rodet ud, og derfor er det måske ikke overraskende, at der har været talt om splittelse og flere fløje. Men det er nu ikke det indtryk, jeg står med, efter at der på landsmødet var stor opbakning til mig og det, jeg står for. Men efter tre valgnederlag har vi brug for selvransagelse, og derfor er det vigtigt, at vi nu giver tid til en proces, hvor vi får formuleret vores værdigrundlag på en ny måde, siger Per Ørum Jørgensen.

Han tilføjer, at han forventer, at etik, fokuseringen på udkantsdanmark og vægtningen af social ansvarlighed vil være omdrejningspunktet i partiets fremtidige politik. Og partiets første konkrete mål er ved kommunal- og regionsrådsvalget i 2013 at opnå flere end de nuværende otte pladser i kommunalbestyrelser landet over.

Lutter tilslutning har Per Ørum Jørgensen imidlertid ikke. Hans modkandidat Juresh Jeysingham udtaler direkte, at han ikke tror på, at partiet kan nå fordums storhed med Ørum ved roret.

Jeg er enig i, at der er brug for at gå ind i en værdikamp, men den bør ikke kun være rettet imod venstrefløjen, men mod sekularismen som helhed. Jeg føler ikke, at Per Ørum Jørgensen har den ledelsesballast, som kan give partiet samme tilslutning som i 1970erne, for hans indgangsvinkel er kulturkristen, og det er der så mange andre i blå blok, der også er, siger Juresh Jeysingham, som tilføjer, at han stillede op, for at der skulle være en kandidat med en troende baggrund.

Forud for landsmødet havde Juresh Jeysingham taget afstand fra den pladderhumanisme, som han oplever har fået overtaget i partiet.
Derfor betragtede han i sig selv formandsvalget som en værdikamp.

Efter landsmødet må han dog erkende, at medlemmerne foretrak Per Ørum Jørgensens linje pladderhumanistisk eller ej.

Han opnåede selv kun 11 stemmer ved formandsvalget og valgte på den baggrund at lade være med at stille op til partiets hovedbestyrelse.