Kristendemokraterne får ikke kredsmandat i Vestjylland

Kristendemokraterne ligger under spærregrænsen og får heller ikke et kredsmandat i Vestjyllands Storkreds

Kristendemokraterne får ikke kredsmandat i Vestjylland

Endnu en valgperiode kommer til at blive uden Kristendemokraterne i Folketinget.

Det står klart, efter at alle stemmer ved valget er talt op onsdag aften.

Partiet har skrabet 1,7 procent af stemmerne sammen og formår dermed ikke at krybe over spærregrænsen på 2,0 procent.

Heller ikke et kredsmandat sørger for at få Kristendemokraterne repræsenteret på Christiansborg. Det glipper lige akkurat.

Fungerende formand for Kristendemokraterne Isabella Arendt er i en tale skuffet over, at partiet ikke kommer i Folketinget.

- Det er helt okay at være trætte af det. Men KD er stadigvæk en del af det politiske landskab i Danmark. Vi har stadigvæk mandater både regionalt og lokalt i kommunerne, siger hun.

I løbet af aftenen lå partiet hele tiden på vippen af spærregrænsen.

De første valgstedsmålinger fra DR og TV2 viste, at Kristendemokraterne ville klare skærene og komme i Folketinget for første gang i 14 år.

Siden sendte TV2's prognose partiet ind på Christiansborg, mens DR spåede et resultat på 1,9 procent.

Og vælgerne har altså endnu en gang undladt at stemme partiet i Folketinget, viser stemmetallet fra it-selskabet KMD, der står for den officielle optælling af valgresultatet.

Hvis Kristendemokraterne ikke kunne krydse de 2,0 procent af stemmerne, var håbet, at partiet kunne hive et kredsmandat hjem i Vestjyllands Storkreds, men partiet måtte se mandatet gå til De Radikale i stedet.

Færre end 200 stemmer skilte partierne.

Kristendemokraternes profil i den vestjyske kreds, Kristian Andersen, var partiets stemmesluger ved kommunalvalget. Han ærgrer sig over, at det endte med et spinkelt nederlag.

- Det gik desværre ikke. Det var tæt på, siger en tydeligt skuffet Kristian Andersen til Dagbladet Ringkøbing-Skjern.

Der er i alt 135 kredsmandater, som er fordelt på de 10 storkredse, og som sikrer, at alle egne af lande bliver repræsenteret. Får et parti et kredsmandat vil det også kunne udløse tillægsmandater.

Det samlede resultat viser, at rød blok med Socialdemokratiets Mette Frederiksen i spidsen har vundet valget, mens blå blok er gået markant tilbage.

Særligt har vælgerne vendt Dansk Folkeparti og Liberal Alliance ryggen.

/ritzau/