Kristendemokraterne klapper ad Rohde: Ingen kan styre mig

Jens Rohde byder alle holdninger velkommen, men afviser totalt de medlemmer, som taler imod abort.

- Ingen skal nogensinde slå nogen med en bibel eller med religiøse skrifter uden at blive modsagt. Hvis nogen slår på mindretal eller holder dem nede, så skal vi løfte dem og forsvare dem. Uanset folkeligt tilhørsforhold, etnicitet, køn eller seksuel orie
- Ingen skal nogensinde slå nogen med en bibel eller med religiøse skrifter uden at blive modsagt. Hvis nogen slår på mindretal eller holder dem nede, så skal vi løfte dem og forsvare dem. Uanset folkeligt tilhørsforhold, etnicitet, køn eller seksuel orie Foto: Frank Cilius/Ritzau Scanpix

Flere af Jens Rohdes (KD) holdninger kan være i konflikt med dele af Kristendemokraternes bagland, og nogle imødeså - med Rohdes egne ord - måske hans tale på partiets landsmøde med en "bæven i maven".

- Man kan ikke styre mig. Jeg kan have svært nok ved at styre mig selv, men det er heller ikke meningen, siger Jens Rohde.

Der skal ifølge Rohde være plads til forskellige meninger.

Og de blev præsenteret, som da Verner B. Andersen i Silkeborg præsenterede abortmodstand som alternativ løsning på et aktuelt problem: Manglen på arbejdskraft.

- Vi har taget tusindvis af børns livs, inden de blev født. Dem mangler vi på arbejdsmarkedet i dag, siger Verner Andersen.

Men der var ingen konflikter eller sammenstød på mødet.

Rohde, som har en fortid i Venstre og Radikale Venstre, tilsluttede sig partiet i april, blandt andet med et urokkeligt krav om at alle kvinder har ret til abort.

- Folk må ventilere deres synspunkter, men partiets politik ligger fuldstændig fast. Der er mange interessante synspunkter i alle partier, siger Rohde og fortsætter:

- Vi kommer aldrig nogensinde til at begrænse kvindens ret til abort. Aldrig, siger Jens Rohde.

Så kunne man tro, at der var grobund for i hvert fald livlig debat i partiet, der blev skabt som protest imod den fri abort.

Men ingen kritikere indtog scenen. Tværtimod blev Jens Rohde modtaget af stående klapsalver. Og en talerække af ros.

- Jeg er så glad, når der klappes, inden jeg taler. Det er ikke altid, at der klappes, efter jeg har talt, indledte Rohde sin tale, der indeholdt mange passager fra Det Nye Testamente.

Det sidste faldt i god jord hos publikum.

- Du gør noget, som vi andre ikke kan. Du blander kristendommen ind. Når vi gør det, siger man, at vi prædiker. Når du gør det, så forklarer du, siger Elise Bjørnholt.

Man kunne umiddelbart tro, at Jens Rohde udfordrede dele af baglandet, da han med følgende udbrud slog fast, at frihedsrettigheder ikke må knægtes:

- Ingen skal nogensinde slå nogen med en bibel eller med religiøse skrifter uden at blive modsagt. Hvis nogen slår på mindretal eller holder dem nede, så skal vi løfte dem og forsvare dem - uanset folkeligt tilhørsforhold, etnicitet, køn eller seksuel orientering, siger Jens Rohde.

I dele af Kristendemokraternes bagland har der altid været modstand mod homoseksuelle vielser og hos nogle imod, at eksempelvis homoseksuelle par skal have hjælp til at få børn.

Men Jens Rohde blev igen mødt af klapsalver fra i hvert fald flertallet af landsmødets deltagere. Også efter sin tale.

Generelt er partiets medlemmer begejstrede for, at de igen har et medlem i Folketinget.

- Egentlig kan jeg gode lide at se folketingsdebatter. Men det er altså noget sjovere nu. Det er en stor fornøjelse, siger Marianne Karlsmose fra Tarm.

Rohde peger på Søren Pape Poulsen (K) som et godt bud på en borgerlig statsminister, og samtidig stemte han i sidste uge efter åbningsdebatten for regeringens plan.

Det er naturligt at samarbejde med regeringen, mener han, hvis man ønsker indflydelse.

Han kunne ikke acceptere blå bloks fastholdelse af fattigdomsydelser til børnefamilier. Blandt andet derfor stemte han som partiets eneste stemme i Folketinget rødt.

- Jeg er bedøvende ligeglad med, om en kat er sort eller hvid, bare den kan fange mus.

Men han ønsker en borgerlig regering, understreger han.

Spørgsmål: Kan katten også være rød?

- Nej, det kan den ikke. For vi abonnerer ikke på Socialdemokratiets tilgang. Det er jo en genopbygning af Huset på Christianshavn. Helt grundlæggende abonnerer vi ikke på den, siger Rohde.

/ritzau/