Kristian Thulesen Dahl: Messerschmidt har ikke kunnet skabe tillid

Den tidligere formand for Dansk Folkeparti Kristian Thulesen Dahl stiller ikke op for partiet ved næste valg. Ifølge ham er der ikke tillid internt i partiet, og kræfter i partiet har forsøgt at skubbe ham ud

"Man kan spørge, om jeg vender ryggen til DF, eller om nogen i DF har forsøgt at skubbe mig ud," lyder det fra Kristian Thulesen Dahl, som har meldt ud, at han ikke genopstiller for partiet.
"Man kan spørge, om jeg vender ryggen til DF, eller om nogen i DF har forsøgt at skubbe mig ud," lyder det fra Kristian Thulesen Dahl, som har meldt ud, at han ikke genopstiller for partiet. . Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix.

Kristian Thulesen Dahl, hvorfor stiller du ikke op for Dansk Folkeparti ved næste valg?

Det handler om tillid. Om hvorvidt, man taler med hinanden eller om hinanden i pressen. Jeg mener ikke, at Morten Messerschmidt har formået at opbygge tillid i folketingsgruppen, og jeg synes heller ikke, at man har gjort en reel indsats for at lave et tillidsfuldt samarbejde. I hvert fald ikke i forhold til mig.

Som stifter og tidligere formand er du en central person i partiet. Vender du ikke ryggen til det, du selv har været med til at skabe?

Man kan spørge, om jeg vender ryggen til DF, eller om nogen i DF har forsøgt at skubbe mig ud. Det handler om øjnene, der ser, men der er ingen tvivl om, at i sommeren 2019 var der nogen, der gik i gang med at arbejde på at få mig afsat som formand. Jeg har tænkt, at da jeg stoppede som formand i januar, så måtte det være overstået.

Men nu er månederne gået, og min tro på, at det stopper, er meget lille. Derfor tænker jeg, at jeg også må tage det her skridt. Jeg føler ikke, at jeg vender ryggen til at partiet, men mere at partiet har udviklet sig på en måde, hvor der er nogle kræfter, der har arbejdet for, at jeg og vi skulle nå hertil. Jeg vil dog gerne understrege, hvor glad jeg har været for min tid i DF generelt.

Hvem er det, der har forsøgt at skubbe dig ud?

Jeg vil ikke sætte navne på. Men det er klart, at det på valgaftenen efter folkeafstemningen blev meget tydeligt, at der var utilfredshed med mig.

Kan du uddybe det?

Jeg havde valgt ikke at deltage i partiets valgfest, men i stedet at være hjemme hos min familie. Det havde jeg på forhånd meldt ud internt. Alligevel gik Morten Messerschmidt og Pia Kjærsgaard i pressen og udtrykte utilfredshed over, at jeg ikke var der. De forsøgte ikke at tage kontakt til mig via SMS eller opkald for at spørge, hvorfor jeg havde taget den beslutning.

På Grundlovsdag meldte Morten Messerschmidt ud i pressen, at han ville tilbyde mig en række ordførerskaber, men det var ikke noget, vi havde aftalt internt. Efterfølgende holdt vi et møde, hvor vi aftalte, at vi først skulle blive enige internt og derefter melde ud offentligt. Alligevel gik der kun en uge, før jeg blev ringet op af en stor dansk avis, som havde fået tilbudt et interview med Morten om præcis ordførerskaberne til mig. Man forsøgte aktivt fra ledelsens side at få et medie til at skrive om det uden min viden. Der tænkte jeg: er vi i gang med at opbygge tillid mellem os eller ikke?

Begge dele er i sig selv små ting, men jeg har fremhævet det for at give et eksempel på noget i dagligdagen, der ikke fungerer, og hvor der mangler tillid.

Laver du et nyt parti sammen med Inger Støjberg?

Jeg ser ligesom alle andre på, at der er gisninger om, at Inger Støjberg stifter et nyt parti. Og det er klart, at gør hun det, så vil jeg selv og rigtig mange af de DF’ere, der har nogle af de samme holdninger som mig, komme til at træffe en beslutning om, om de ser en fremtid i sådan et parti. Men for nu er det en hypotetisk tanke, og derfor bliver jeg nødt til at se tiden an. Indtil videre forbliver jeg medlem af DF.

Skal du deltage i noget overraskende på Folkemødet?

Ja. Lørdag på store scene har jeg sagt ja til at blive iklædt 11 kilo ekstra tøj. Det får jeg så lov til at tage af lidt efter lidt, hvis jeg kan svare rigtig på nogle quiz-spørgsmål om vores overforbrug af tøj.