En delegation bestående af seks repræsentanter for de irakiske kristne, som har oplevet massakrer i Irak, besøgte i går Danmark for at informere om, hvordan situationen er for kristne i Irak, og hvordan Danmark kan være med til at forbedre den.
Hovedbudskabet til mødet var klart: Hjælp os, så de kristne ikke udvandrer fra Irak, blandt andet ved at give økonomisk støtte til at opbygge de kristne samfund i det krigshærgede land.
En af gruppens mest fremtrædende medlemer er det irakiske parlamentsmedlem Khalis Ayshoa Esttaifo, som er formand for The Chaldean Syriac Assyrian Assembly.
"Når vi kommer til Danmark for at informere jer om situationen i Irak, er det for at få jeres støtte til de kristne i vores land, der lever under forfærdelig vilkår og med stor hast forlader Irak."
Den irakiske politiker understreger netop, at de kristne er interesserede i at opbygge et demokrati, og hvis først de flygter, bliver vilkårene for demokratiet ikke bedre.
"Det er især de kristne , men også andre minoriteter, der er udsatte, og det er netop de grupper, der er interesserede i at få et demokrati til at fungere."
"Europa kan hjælpe Irak ved at genopbygge den kristne region og for eksempel sørge for, at de tusind unge kristne irakere, der er under uddannelse, kan fortsætte deres studier og ikke i frygt for at blive skudt må blive hjemme, hvilket de er nødt til nu," siger Khalis Ayshoa Esttaifo.
Vestlig støtte til de kristne irakere kan dog potentielt risikere at forøge vreden hos de folk, der terroriserer de kristne, men den irakiske politiker mener alligevel, støtten vil være gavnlig på længere sigt.
"De kristne i Irak er kendt for at have en forholdsvis god relation til de amerikanske styrker i Irak, fordi de oftest deler samme religion, og det bryder nogle grupper i samfundet sig ikke om. Men hvis vi skal forebygge, at alle kristne irakere ikke forlader Irak, må vi hjælpe dem, hvor de bor."
Det har tidligere været på tale, at en fatwa, der fordømmer de kristne overfald, kunne gøre en forskel. Det er den irakiske politiker dog ikke så sikker på.
"De terrorister, der begår mordene, har ingen medmenneskelighed, og de vil ikke lytte til en fatwa," siger han.
Der menes nu at være 400.000 kristne irakere tilbage i landet ud af de cirka 1,5 millioner, der engang var. I Danmark anslås det, at 25 procent af de indvandrede irakere er kristne.