Prøv avisen

Kristne og jøder flygter fra ghettoerne

Frygt for at landets ghettoer udvikler sig til bastioner, hvor religiøse mindretal ikke længere er velkomne. Her et foto fra Vollsmose ved Odense.

Frygt for at landets ghettoer udvikler sig til bastioner, hvor religiøse mindretal ikke længere er velkomne

I belastede boligkvarterer landet over gør indvandrere og efterkommere fra ikkevestlige lande livet så surt for deres udenlandske naboer med kristen eller jødisk baggrund, at det får en stribe organisationer og eksperter til at slå alarm.

Politiken skriver, at de frygter, at landets ghettoer kan udvikle sig til bastioner, hvor religiøse mindretal ikke længere er velkomne.

- Vi får løbende henvendelser om religiøse hadforbrydelser, siger leder af Dokumentations- og Rådgivningscenteret om Racediskrimination, Niels-Erik Hansen.

- Hvis ikke vi tager hånd om det her, kan vi ende med en ny apartheidtilstand, hvor bestemte beboere ikke kan bo i nogle boligområder, forklarer han til Politiken.

Der findes ikke tal på, hvor udbredt den religiøse forfølgelse er i Danmark, men Politiets Efterretningstjeneste offentliggjorde i 2009 en rapport, hvor religiøst motiverede overfald med muligt ekstremistisk motiv blev kortlagt.

Her var antallet af hændelser steget til 21 tilfælde i 2009 mod 9 tilfælde i 2008.

Lektor i statskundskab på Aarhus Universitet Peter Nannestad mener, at islam "spiller en stor rolle" i forhold til den stigende chikane mod øvrige religioner i ghettoerne.

- Den vigtigste forklaringsfaktor er en generel 'os mod dem'-holdning, som eksisterer i nogle muslimske miljøer.

- Integrationen har i den grad slået fejl på dette område, siger Peter Nannestad og tilføjer, at toneskiftet i den offentlige debat også kan være en del af forklaringen.

- Retorikken er i den seneste tid blevet hårdere. Derfor ser vi, at det i visse kredse nu bliver mere legitimt at behandle folk med en anden religion dårligt, udtaler Peter Nannestad.