Kritik af det Danmark, som handicappede kender

I en ny buskampagne, som en privatperson egenhændigt har betalt for, rettes der skarp kritik mod regeringens manglende visioner på handicapområdet

”Jeg håber, at vi handicappede igen kan blive en del af den politiske dagsorden, også for de gode ting, som vi kan bidrage med. Hvis ikke politikerne formår at skabe respekt om os, så kan alle andre behandle os respektløst. Jeg gør det her for at sætte fokus på alle med handicap,” siger Lars Bremer om baggrunden bag sin buskampagne.
”Jeg håber, at vi handicappede igen kan blive en del af den politiske dagsorden, også for de gode ting, som vi kan bidrage med. Hvis ikke politikerne formår at skabe respekt om os, så kan alle andre behandle os respektløst. Jeg gør det her for at sætte fokus på alle med handicap,” siger Lars Bremer om baggrunden bag sin buskampagne. Foto: Martin Mydtskov Rønne.

Fra i går og to uger frem vil en anderledes valgplakat pryde det københavnske bybillede. To bybusser på ruterne 1A og 350S bærer nemlig et stort banner med et billede af en mand, der sidder i kørestol, og teksten ”Det Danmark, som vi med et handicap kender”, som spiller på Social-demokraternes valgslogan, ”Det Danmark, du kender”.

Manden på billedet er også manden bag reklamen, der egenhændigt har betalt et tocifret tusindkroners beløb for reklamepladsen. Han hedder Lars Bremer, er født med spastisk lammelse i begge ben, og han har et opråb til landets politikere:

”Jeg håber, at vi handicappede igen kan blive en del af den politiske dagsorden, også for de gode ting, som vi kan bidrage med. Hvis ikke politikerne formår at skabe respekt om os, så kan alle andre behandle os respektløst. Jeg gør det her for at sætte fokus på alle med handicap,” begrunder Lars Bremer.

Hans personlige motivation for kampagnen er især næret af to episoder:

For det første er han træt af sin kommunes, Holbæk Kommunes, lange sagsbehandlingstid - særligt i forbindelse med Lars Bremers ansøgning om en ny handicapbil, der kan fragte ham på arbejde.

For det andet blev han stødt af bogen ”Fuck, en lækker røv!”, som Gyldendal tidligere på året udgav, der bruger ordet ”sprogspasser” om folk, der ikke kan formulere sig korrekt. Da spasser er et skældsord for Lars Bremers handicap, spastisk lammelse, føler han, at han bliver gjort til synonym for dårlig dansk og analfabetisme. Der mangler kort sagt respekt for mennesker med handicap, mener han.

Det kommer ifølge Lars Bremer også til udtryk i den nuværende valgkamp, da ingen af partierne bruger nævneværdig energi på handicappolitik, hvilket også landsforeningen LEV, en forening for udviklingshæmmede og pårørende, har kritiseret. Som konsekvens deraf har Lars Bremer i forgårs meldt sig ud af Socialdemokraterne, som han ellers har været medlem af i flere år.

For selvom statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) måske ikke direkte kan drages til ansvar for eksempelvis sprogbrug i en Gyldendalbog, så vedkommer det ifølge Lars Bremer stadig hende:

”Det er på Helle Thorning-Schmidts vagt. Da der for nylig blev råbt 'bøsserøv' på en håndboldbane, blandede kulturminister Marianne Jelved sig i debatten og tog afstand fra udtalelsen. Hvorfor kommer ingen politikere på banen, når en hel befolkningsgruppe bliver hånet og latterliggjort i en bog?”.

Socialdemokraternes sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen mener dog ikke, at de forsømmer handicappolitikken. Det at beskytte minoriteter - herunder også handicappede - står allerøverst på partiets dagsorden, forsikrer han:

”Og som sundhedsordfører vil jeg til enhver tid italesætte det som et problem, når nogen bruger den slags ord. Er der minoriteter, der føler, at deres rettigheder eller værd ikke bliver understøttet, så skal der slås ned på det,” siger han.