Prøv avisen

Kritik: Værn mod terror skal ikke se hyggelig ud

Af frygt for at terrorister også skal køre ind i menneskemængder i København, er der sat betonklodser op mange steder. Men blandt andre virksomheden TagTomat har forsøgt at forskønne terrorsikring – som her på Rådhuspladsen i København, hvor betonklodserne er blevet til bænke, cykelstativer og blomsterkasser. – Foto: Nikolaj Linares/ritzau

Terrortruslen har fyldt København med betonklodser, som nu gøres ”hyggeligere” at se på. Det vækker både opmærksomhed og kritik. Det svarer til at pynte mørklægningsgardiner under Anden Verdenskrig, siger folketingspolitiker Henrik Dahl (LA)

Betonklodser er ikke kønne at se på, men besværlige at komme forbi, hvis man er terrorist i en lastbil. Derfor er betonklodser blevet strategisk opstillet flere steder i landets store byer de seneste år. Men med en stribe forskellige projekter har blandt andre firmaet TagTomat nu forsøgt at forskønne hovedstadens terrorsikring.

På Rådhuspladsen i København er betonklodserne for eksempel blevet camoufleret med en bænk, et cykelstativ og blomsterkasser af firmaet, der også har lavet en lignende kreativ løsning i Nyhavn, og firmaet oplever nu interesse fra kunder i Oslo og fra en journalist fra BBC og Washington Post, der vil lave en historie om det i efteråret.

”Vi fik idéen, da vi selv cyklede rundt i byen og så på den grimme beton, som kun gjorde folk bange, så vi tænkte, at vi gerne ville være med til at gøre det nødvendige onde mere hyggeligt, og det var Københavns Kommune heldigvis med på,” forklarer firmaets indehaver Mads Boserup Lauritsen.

Han står ikke alene med idéen om at gøre terrorsikring smukkere. Folketings-politikerne er de seneste tre år blevet beskyttet af rå stykker bornholmsk granit, men nu skal Christiansborgs Slotsplads også forskønnes, så granitstykkerne i et godkendt projektforslag skal slibes runde som perler på en snor foran pladsen.

Går man sommertur på Strøget ved Kongens Nytorv i København, støder man også nemt ind i en betonklods, der næsten kan ligne en juleudsmykning med påmalede guldhjerter.

Andre læser lige nu