Kritik af konference om prostitution

Center ved Københavns Universitet er vært for en to dage lang konference om prostitution. Men SF kritiserer den for at være pro-prostitution og enøjet

– Det er helt fint med provokerende konferencer, men de skal oplyse på et sagligt grundlag. Jeg forstår ikke, hvorfor man ikke vil lade forskellige holdninger komme til orde, siger Pernille Vigsø Bagge
– Det er helt fint med provokerende konferencer, men de skal oplyse på et sagligt grundlag. Jeg forstår ikke, hvorfor man ikke vil lade forskellige holdninger komme til orde, siger Pernille Vigsø Bagge. Foto: arkiv

Når Center for Seksualitetsforskning ved Københavns Universitet i dag og i morgen er vært for en konference, der skal afprøve argumenterne for kriminalisering af købesex, er der ikke mange på talerlisten, der rent faktisk går ind for, at sexkøb forbydes i Danmark.

Der vil til gengæld være prostituerede til stede samt en repræsentant fra New Zealand, hvor man er gået den anden vej og har indført krav om licens til dem, vi i Danmark omtaler som bagmænd og bordelmuttere. Samtidig forpligter de sig til at blive underlagt myndighedernes kontrol nærmere bestemt sundhedsmyndighederne og den new zealandske pendant til Arbejdsstyrelsen.

Men Pernille Vigsø Bagge (SF) er ærgerlig over, at man ikke har inviteret hende, Mette Frederiksen (S) eller folk fra værestedet Reden til konferencen.

Hun mener, at konferencen er for snæver.

Det er mærkeligt, at Københavns Universitet, som repræsenterer saglighed, vil lægge hus til en konference, der kun inviterer oplægsholdere fra pro-prostitutionsfløjen. Det er en meget enøjet indstilling. Jeg tror ellers godt, at vi kunne blive enige om mange ting. Men det er ikke inspirerende, når man bliver kaldt for puritanske, sexforskrækkede feminister, siger hun.

Arrangør af konferencen er professor Henning Bech, der er leder af Center for Seksualitetsforskning ved Københavns Universitet. Han afviser, at han har kaldt nogle for puritanske eller sexforskrækkede.

Men de, der går ind for kriminalisering, har haft tre konferencer siden sommer, hvor de har ført ordet. Med vores konference ønsker vi kritisk at granske de argumenter, der har været fremført for, at vi skulle indføre en forbudslov som i Sverige, siger Henning Bech, der understreger, at Mette Frederiksen og Pernille Vigsø Bagge er inviterede som almindelige deltagere på konferencen og der vil have mulighed for at deltage i workshops og debatter - men altså ikke sidde i panelet.

Jeg betvivler ikke venstrefløjens gode intentioner, men jeg betvivler deres argumenter. Hidtil har vi haft en holdningsbaseret og ikke en vidensbaseret debat, og der synes jeg, at vi trænger til at få nogle flere fakta på bordet. Når Mette Frederiksen sammenligner det med slaveri eller påstår, at de fleste prostituerede er blevet seksuelt krænkede som børn, så bliver jeg skeptisk, siger Henning Bech.

Til det siger Pernille Vigsø Bagge:

Det er helt fint med provokerende konferencer, men de skal oplyse på et sagligt grundlag. Jeg forstår ikke, hvorfor man ikke vil lade forskellige holdninger komme til orde. Deres holdning er helt legal, men vi skal da diskutere alle synspunkter.

ostrynski@kristeligt-dagblad.dk

dahl-hansen@kristeligt-dagblad.dk

Afdelingsleder på Institut for Menneskerettigheder, Birgitte Kofod Olsen, vurderer, at den seneste debat om kvindehandel har medført, at et forbud mod køb af sex fra handlede kvinder er inden for rækkevidde. Bordeller, som her på Vesterbro i København, er der dog stadig mange af. –
Afdelingsleder på Institut for Menneskerettigheder, Birgitte Kofod Olsen, vurderer, at den seneste debat om kvindehandel har medført, at et forbud mod køb af sex fra handlede kvinder er inden for rækkevidde. Bordeller, som her på Vesterbro i København, er der dog stadig mange af. – Foto: .