Ny analyse: Kommuner lader svage misbrugere i stikken

Mens 1000 stofmisbrugere kom i døgnbehandling i 2010, er tallet nu faldet til 400. Udviklingen rammer især de svageste stofmisbrugere, viser ny analyse fra Rådet for Socialt Udsatte, der efterlyser handling fra socialministeren

En ny analyse fra Rådet for Socialt Udsatte viser, at antallet af indskrevne i døgnbehandling for stofmisbrug er mere end halveret siden 2010. Det samme er kommunernes udgifter til døgnbehandling.
En ny analyse fra Rådet for Socialt Udsatte viser, at antallet af indskrevne i døgnbehandling for stofmisbrug er mere end halveret siden 2010. Det samme er kommunernes udgifter til døgnbehandling. Foto: Jonas Skovbjerg Fogh/Ritzau Scanpix.

Han er i slutningen af fyrrerne, lider af leukæmi, dårligt hjerte og har problemer med leveren. Allerhelst vil han ud af sin stofafhængighed for at få bedre styr på sit helbred, men Københavns Kommune har afslået hans ønske om at komme i døgnbehandling. Sådan er situationen for en af de stofmisbrugere, Anja Bloch har kontakt med. Hun er formand for Brugernes Akademi – en forening for stofmisbrugere og medlem af Rådet for Socialt Udsatte.

”Det er et kæmpe problem, at det næsten er umuligt at blive visiteret til døgnbehandling, selv for mennesker med meget alvorlige helbredsproblemer,” fortæller Anja Bloch.

En ny analyse fra Rådet for Socialt Udsatte viser, at antallet af indskrevne i døgnbehandling for stofmisbrug er mere end halveret siden 2010. Det samme er kommunernes udgifter til døgnbehandling. I 2017 påbegyndte 400 danskere et døgnbehandlingsforløb mod over 1000 i 2010, og for et par uger siden påviste en undersøgelse fra Ankestyrelsen, at kommunerne i meget begrænset omfang visiterer til døgnbehandling. I stedet satses der på ambulant behandling typisk et par gange om ugen eller på intensive dagbehandlingsforløb. Den ny rapport fra Rådet for Socialt Udsatte kommer samtidig med, at Folketinget i dag drøfter et lovforslag, der skal styrke behandlingsgarantien for stofmisbrugere.

Udviklingen er under al kritik, mener Jann Sjursen, formand for Rådet for Socialt Udsatte.

”Hvis vi skal sætte det på spidsen, lader vi i virkeligheden nogle af de mest udsatte borgere i stikken. Kommunerne skal visitere til døgnbehandling i stedet for at visitere til alle mulige ambulante tilbud, som kan være udmærkede for nogle. Men vi ved, at især de mest udsatte stofmisbrugere har brug for mere intensiv behandling,” siger Jann Sjursen, som ikke mener, at forslaget om styrket behandlingsgaranti er tilstrækkeligt til at vende udviklingen.

Speciallæge i psykiatri og misbrugsekspert Henrik Rindom er enig i, at antallet af døgnbehandlingspladser er kommet alt for langt ned.

”Der er en stor gruppe, også blandt den stigende gruppe af unge misbrugere, der har brug for at komme helt væk fra deres miljø i en periode. Jeg møder selv unge i behandling, som ikke kan tage tilbage til Københavns Hovedbanegård uden at få trang til stoffer. Overordnet burde vi have en helt anden kvalitetssikring af misbrugsbehandlingen. Det er underligt, at afhængighed, som koster så meget menneskelig lidelse og så mange ressourcer, skal afhænge af kommunekassen. Det ville vi aldrig acceptere, hvis der var tale om type 2-diabetes,” siger Henrik Rindom.

Socialminister Mai Mercado (K) deler bekymringen over det markante fald i døgnbehandlingen.

”Det er vigtigt for mig, at personer, som vil ud af et stofmisbrug, bliver tilbudt den rigtige hjælp. Og hvis det bedste for borgeren er døgnbehandling, så skal kommunen selvfølgelig vælge den løsning. Kommunerne må ikke fravælge døgnbehandling, hvis borgerens behov tilsiger, at det er den rigtige løsning. Derfor tog jeg det også op som et selvstændigt punkt på dagsordenen til mit seneste møde med Kommunernes Landsforening,” skriver Mai Mercado i en mail.

Kommunernes Landsforening afviser kritikken.

”Kommunerne skal altid tage udgangspunkt i det enkelte menneskes behov og visitationen skal være baseret på en individuel konkret vurdering. Faldet i antal døgnbehandlinger startede allerede i amternes tid og følger den evidens, der er på området. Forskningen viser nemlig, at der ikke er større effekt af døgnbehandling end af et intensivt dagbehandlingsforløb,” skriver Rafai Atia, specialkonsulent i KL’s center for socialpolitik, i en mail.

Anja Bloch er ikke i tvivl om, at mange af de stofbrugere, hun møder, har opgivet at komme i døgnbehandling.

”Da jeg for nylig forhørte mig i Københavns Kommune, fik jeg at vide, at kommunen kun havde sendt 18 mennesker i døgnbehandling. Det er meget få i landets største kommune,” siger Anja Bloch.

Center for Rusmiddelforskning skønner, at 20.000-30.000 danskere er fanget i et ukontrolleret forbrug af stoffer.