Kritik: Nyt trossamfundsudvalg har brug for realitetstjek

Borgerlige kirkeordførere kritiserer socialminister Manu Sareen (R), der afviser at lade repræsentanter fratrossamfund sidde med ved bordet, når et ekspertudvalg skal udarbejde en lovgivning for trossamfund i Danmark

Social- og integrationsminister Manu Sareen (R) har nedsat et trossamfundsudvalg, men møder nu kritik fra flere borgerlige kirkeordførere.
Social- og integrationsminister Manu Sareen (R) har nedsat et trossamfundsudvalg, men møder nu kritik fra flere borgerlige kirkeordførere. Foto: Jonas Skovbjerg Fogh.

Eksperter og jurister i regeringens såkaldte trossamfundsudvalg har brug for et realitetstjek. Det mener kirkeordførerne i Det Konservative Folkeparti og Venstre, der er utilfredse med udformningen af det udvalg, der skal undersøge, hvordan man gennem en ny lovgivning kan stille skrappere krav til trossamfund i Danmark.

I september nedsatte social- og integrationsminister Manu Sareen (R) udvalget, der skal lovregulere forholdene for andre trossamfund end folkekirken og blandt andet skabe større gennemsigtighed, hvad angår deres økonomi og praksis. Imidlertid har der været kritik af udspillet fra flere sider, blandt andet fordi de berørte ikke får nogen repræsentanter i udvalget. I går var der åbent samråd i Folketingets Kirkeudvalg, hvor Manu Sareen skulle forholde sig til et forslag fra Danske Kirkers Råd, som fik opbakning af kirkeordførere fra både V og K. Forslaget gik netop ud på at få repræsentanter fra trossamfundene ind i udvalget. Men det er ifølge Manu Sareen en dårlig idé, da ikke samtlige 443 trossamfund kan være repræsenteret.

”Det er jo ikke sådan, at vi ikke tager trossamfundene med på råd, men de kan jo ikke allesammen sidde med ved bordet. Og det duer jo ikke, at man nøjes med at lade nogle få trossamfund være med i udvalget. For hvad så med hinduerne eller asatroende, som der ikke bliver plads til?,” spurgte Manu Sareen under samrådet.

Charlotte Dyremose, der er kirkeordfører for Det Konservative Folkeparti, mener ikke, man behøver at have alle trossamfund repræsenteret i udvalget. Ifølge hende drejer udvalgsarbejdet sig ikke om trosspørgsmål, men om at kunne fungere som trossamfund:

”Der er her tale om basal rammelovgivning, og derfor er det ikke afgørende, at alle trossamfund er repræsenteret i udvalget. Det vigtige er, at der sidder nogen med ved bordet, som ved, hvordan lovgivningen udmønter sig i praksis. Vi ved, at der er mange forskeligtrettede hensyn i trossamfundene, og man kan godt repræsentere hinanden, selvom man ikke har helt det samme trosgrundlag. Det kan eksperter godt forsøge at tage hensyn til, men de sidder bare ikke med hænderne i bolledejen. Udvalget har brug for et realitetstjek,” sagde hun og tilføjede:

”Ministeren var helt tydeligt ikke interesseret i at indgå i en dialog, og man fik lidt indtrykket af, at Danske Kirkers Råd og andre kan komme med hvilket som helst godt forslag, uden at han vil lytte til det.”