Kritikere: De borgerlige har ikke brugt tiden i oppositionen godt nok. Hvor er de nye borgerlige idéer?

De stor borgerlige partier har – modsat Socialdemokratiet – forsømt at bruge tiden i opposition på at udvikle nye borgerlige og liberale svar på de spørgsmål, der giver næring til populismen, mener borgerlige debattører. Vi skal dyrke debatkulturen, anerkender Venstre

"Det er tæt på at være en falliterklæring," siger Venstre-medlem og politisk kommentator Jarl Cordua om den manglende idédebat i V og K.
"Det er tæt på at være en falliterklæring," siger Venstre-medlem og politisk kommentator Jarl Cordua om den manglende idédebat i V og K. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix.

Der var skrivekløe i den socialdemokratiske folketingsgruppe sidste gang, det nuværende regeringsparti var i opposition. For en stor del af de nuværende ministre og topfolk blev perioden nemlig brugt på at sætte gang i en ny socialdemokratisk idédebat gennem en række debatbøger.

For hovedmodstanderen Venstre og de resterende borgerlige partier har det forholdt sig noget anderledes. For Venstre har den idépolitiske debat i denne valgperiode indtil videre været reduceret til antologien “Liberale drømme og drøftelser”, hvor 24 af partiets politikere giver deres bud “på liberalisme i det 21. århundrede.”

Historikeren Christian Egander Skov er redaktør på Årsskriftet Critique, der er hjemsted for en "intellektuel borgerlig og konservativ idé- og samfundsdebat."

I hans øjne er det et "stort problem," at det borgerlige Danmark ikke har brugt mere tid og flere kræfter på at udvikle nye politiske idéer og visioner i bogform, mens man har været i opposition.

“Det er et udslag af, at man ikke har været nede i posen efter nye borgerlige idéer. Man har ikke på samme måde revideret sine politiske idéer, som Socialdemokratiet gjorde,” siger Christian Egander Skov.

Samme toner kommer fra Jarl Cordua, der er politisk kommentator og medlem af Venstre. Han henviser til, at Venstre-koryfæerne Lars Løkke Rasmussen, Søren Pind, Bertel Haarder, Anders Fogh Rasmussen og Peter Brixtofte skrev ideologiske debatbøger om velfærdssamfundet indretning i deres tidligere år i dansk politik.

“Det er tæt på at være en falliterklæring. Tiden i opposition skal bruges på politikudvikling, der kan tale ind i en samlet fortælling og vision om, hvilket samfund, man gerne vil have. Der mangler nytænkning, selvtillid og – det må man næsten formode – en evne til at formulere sig i store debatbøger,” siger han.

Borgerlige fællesskaber

Kontrasten mellem Venstre og Socialdemokratiet bliver især skarp, når man gennemgår de seneste års politiske udgivelser. Blandt de mest omdiskuterede finder man den nuværende justitsminister Mattias Tesfayes "Velkommen Mustafa", der blotlægger 50 års intern socialdemokratisk strid om udlændingepolitikken. Den nuværende integrationsminister og forhenværende indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad beskrev i “Udkantsmyten”, hvordan “centraliseringen af Danmark ødelægger vores økonomi og sociale sammenhængskraft.” Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard skrev om finanskrisen og dens følgevirkninger i “Den syge kapitalisme.”

“Hele Socialdemokratiets folkelige vending efter 2015 havde været utænkelig uden de bøger. Det var dem, der gav substans og troværdighed til hele Mette Frederiksens fortælling og politiske projekt," siger Christian Egander Skov.

I hans øjne lykkedes Socialdemokratiet i den forrige valgperiode med at udvikle en række “røde” svar på de af samfundets store problemer, der er karakteriseret ved “at give næring til populismen."

“For eksempel har man taget fat i debatten om skellene mellem folk og elite og land og by. Hvis ikke Venstre og Konservative får et sprog, der kan give borgerligt funderede svar på den slags spørgsmål, så vil vi fortsætte med at have en svag og disintegreret borgerlig blok,” siger han.

Jarl Cordua har også et par konkrete forslag til, hvor borgerlige kan tage fat.

“Hvordan ser det borgerlige velfærdssamfund ud? Hvad er borgerlig klimapolitik? Hvad er borgerlig sundhedspolitik? Hvordan vil man skabe sammenhæng på tværs af land og by? Det kunne også være en fremtidig forsvarspolitik."

Bøger er ikke alt

Christoffer Aagaard Melson har været medlem af Folketinget for Venstre siden 2019. Han er én af de 24 bidragsydere i Venstres essaysamling. I sit indlæg kritiserer han, at kommuner ikke i højere grad undersøger borgernes tilfredshed med den nære velfærd.

"Vi skal være nysgerrige hele tiden. For nye tider kræver nye liberale svar på samfundets udfordringer. Derfor skal vi alle bidrage med at tænke nye tanker, og vi skal dyrke den debatkultur, vi har en langt og stolt tradition for.”

Har Venstre og de borgerlige tabt idédebatten til socialdemokraterne?

“Bare fordi, man skriver en bog, betyder det jo ikke, at man har gode svar på udfordringerne. Det synes jeg, de seneste tre år har understreget. Så nej, det mener jeg ikke."