Krydsord og sudoku udskyder demens

Amerikanske forskere dokumenterer, at hjernegymnastik kan udskyde sygdomme som alzheimer. Til gengæld udvikler demensen sig hurtigere, når den sætter ind

Hjernegymnastik som krydsord og sudoku kan udskyde sygdomme som alzheimer. Her ses Carl Gunnar, der er danmarksmester i krydsord.
Hjernegymnastik som krydsord og sudoku kan udskyde sygdomme som alzheimer. Her ses Carl Gunnar, der er danmarksmester i krydsord. Foto: .

Her til venstre for denne artikel på bagsiden ses vores to små daglige hjernegymnastiske øvelser, mini-krydsordet og sudokuen. Lidt sjov i forbifarten. Men ifølge ny amerikansk forskning også et par virksomme øvelser i kampen for at forebygge alzheimer og andre demens-sygdomme.

Et forskerhold fra The Rush University Medical Center i Chicago har gennemført en omfattende undersøgelse af 1157 ældre mennesker. Allerede fra begyndelsen af 1990'erne tog de kontakt til personerne, som dengang var 65 år eller ældre. Igennem de efterfølgende år – hver person er i gennemsnit blevet fulgt i 12 år – har de rapporteret til forskerne, hvor ofte de dyrkede aktiviteter som at se tv, læse bøger, gå på museum, lægge puslespil eller løse opgaver som krydsord og soduku.

Ifølge det britiske nyhedsmedie BBC News viser undersøgelsen en klar sammenhæng mellem at bruge hjernen aktivt og at bevare hjernens funktion intakt. For de personer, som ikke har en demens-diagnose, gav hvert hjerneaktivitets-point en 50 procent langsommere nedsættelse af hjernens funktion.

Til gengæld viser det sig, at blandt de personer, som har fået en alzheimer-diagnose, sker hjernenedbrydningen hurtigere for de hjerneaktive.

Det får forskerne til at konkludere, at hjernegymnastikken fører til, at demenssygdommen opstår senere. Til gengæld udvikler demensen sig så tilsvarende hurtigere, når den endelig sætter ind.

"Prisen for en udskydelse er en hurtigere sygdomsudvikling. Men samlet set reduceres den periode, personen lider af demens," siger forskeren bag undersøgelsen, dr. Robert Wilson fra Chicago-universitetet ifølge bbc.co.uk.

Der er med andre ord gode sundhedsfaglige argumenter for at tage sig tid til at sætte hjernen lidt i sving med lidt krydsord, lidt sudoku – og også gerne lidt avislæsning.

mikkelsen@k.dk