Prøv avisen

KU: Prostituerede skal have flere rettigheder

Konservativ Ungdom foreslår på partiets landsråd i denne weekend, at prostituerede får samme rettigheder som alle andre på arbejdsmarkedet

En ordentlig omgang dobbeltmoral i lovgivningen.

Sådan indrammer Konservativ Ungdom, KU, prostitutionsområdet, hvor mange betaler skat og moms på lige fod med andre lønmodtagere, men mangler tilsvarende rettigheder på arbejdsmarkedet. Prostituerede kan eksempelvis ikke melde sig ind i en A-kasse og få adgang til dagpenge. De kan ikke få hjælp til at skifte erhverv. Og de kan ikke tegne en erhvervsforsikring.

Samtidig umuliggør lovgivningen, at prostituerede kan beskytte sig selv ved at ansætte telefondamer eller dørmænd, fordi ingen i Danmark må tjene penge på prostituerede.

Sagens kerne er nemlig, at prostitution ikke et lovligt erhverv i Danmark. Alligevel er det ikke ulovligt at prostituere sig selv, hvis man betaler skat og moms af indkomsten.

Derfor fremsætter KU på De Konservatives landsråd i dag et resolutionsforslag om, at der skal indføres statslicenser til sexklinikker. Og at prostitution skal gøres til et legalt erhverv.

"I bund og grund handler det om personlig frihed og retten over sin egen krop," siger KU?s næstformand, Sille Beck Hansen, som præsenterer resolutionsforslaget i sin tale på landsrådet.

"Fordi man har valgt at tage et job som sexarbejder, skal man ikke diskrimineres af loven. De folk skal have samme rettigheder på arbejdsmarkedet som alle andre – selvom de har valgt et kontroversielt erhverv."

De Konservatives socialordfører, Vivi Kier, er uenig. I sin tale på landsmødet anbefaler hun af både principielle og praktiske årsager et nej til resolutionsforslaget.

"Jeg tror ikke, at nogen på landsrådet vil sidde og tænke: ?Bare mit barn vil være selvstændig sexarbejder.? Men jeg takker KU for debatten, fordi det er godt, at vi taler om det her tabuområde," siger Vivi Kier.

Resolutionsforslaget rejser ifølge hende en lang række praktiske spørgsmål: Hvornår er en prostitueret eksempelvis arbejdsløs? Når omsætningen er for lav? Hvordan skal man stå til rådighed for arbejdsmarkedet? Er man berettiget til supplerende dagpenge ved deltidsarbejde? Og forsikring? Vivi Kier har undersøgt sagen og forklarer, at mange forsikringsselskaber af etiske årsager afviser at tegne forsikringer på området.

Men tungest vejer det ifølge Vivi Kier, at der i april 2011 lander en kortlægning af prostitutionen i Danmark, og at det vil være hovedløst at beslutte sig for noget, inden der findes et klart billede af problemerne.

Prostitution er i det hele taget omdiskuteret i dansk politik. Sidste år fastslog Socialdemokraterne, at køb af sex forbydes ved et regeringsskifte. Venstre og De Konservative mener derimod, at et sådan forbud blot vil sende prostituerede endnu mere i kløerne på alfonser og bagmænd. Og henviser til forbuddet i Sverige.

beck@k.dk