Kultur er en måde at lukke folk op på

Kim Bohr, vicedirektør på Det Kongelige Teater og nyudnævnt kunstnerisk leder af Danmarks Radios ensembler, er kulturelt formet af en ordløs mand i sort

Kim Bohr ville gerne lokke flere børn og unge ind i kunsten. For hvis de præsenteres rigtigt for den, bliver de fleste fanget. Det gjorde han selv som barn.
Kim Bohr ville gerne lokke flere børn og unge ind i kunsten. For hvis de præsenteres rigtigt for den, bliver de fleste fanget. Det gjorde han selv som barn. Foto: Det Kongelige Teater.

Hvad er din seneste store læseoplevelse?

Det er Leoparden af Giuseppe Tomasi di Lampedusa. Jeg fik den for mange år siden, og så har den bare stået i mit hus i Italien. Den handler om, hvordan Italien blev til, dengang landet stadig bestod af fyrstedømmer, og man følger den sidste fyrste gennem 40 år. I sommerferien fik jeg den endelig læst, og den er fantastisk. Den sætter hele Italien i perspektiv og forklarer, hvorfor landet er så sammensat og svært at forstå.

LÆS OGSÅ: Kim Bohr ny chef for DR-ensembler

Hvilken bog har gjort størst indtryk på dig nogensinde?

Det må være Forbrydelse og straf af Dostojevskij. Jeg læste den som ung i pauserne, når jeg øvede cello. I de pauser nåede jeg at læse rigtig mange af de store romaner, men den her gik rent ind.

Hele tanken om, hvorvidt man kan løfte sig over menneskeheden og få ret til at slå andre ihjel, var jeg meget fascineret af. Måske også fordi han var studerende, og jeg var studerende. Og så fordi den var så velskrevet og begavet.

Hvad vil du anbefale fra kulturudbuddet i Danmark lige nu?

Den 17. september kan man vælge mellem to ting: høre DR Underholdningsorkesteret i DRs Koncerthus og en masse andre musikere, som skal forene det historiske og det moderne, Europa og Arabien. Det lyder bare helt vildt sjovt.

Hvis man mere er til ballet, skal man se Alban Lendorf som James i balletten Sylfiden. Alban er den mest begavede danser på Det Kongelige Teater i rigtig mange år, og han er bare 21 år.

Er der en kulturoplevelse, der har været med til at forme dig som menneske?

Da jeg var fem-seks år, oplevede jeg mimeren Marcel Marceau. Han var helt i sort og helt uden ord. Det var første gang, jeg var i teatret, og jeg blev fuldstændig betaget. Det var musisk, bevægelse, humor. Jeg kan stadig få et sug i maven, når jeg ser en mimer.

Den oplevelse var formentlig min indgang til hele det kulturelle og kunstneriske univers. Senere blev jeg bevidst om, at min fascina-tion i høj grad ligger i at opleve den magi, man pludselig kan skabe i et rum. Kunsten at få tilskuerne til at glemme, de er i teater, de er bare fanget ind og er en del af det, der sker på scenen.

Hvad betyder kultur for dig?

Som ordet siger, er kultur at kultivere, at dyrke og udvikle noget. Kultur er at få folk til at abstrahere og se verden på en ny måde. Og kultur er en måde at komme ind i fremtiden på med sanserne først. For mig er kultur en måde at lukke folk op på.

Er der områder af kulturlivet, som efter din opfattelse fortjener mere opmærksomhed?

Hvis jeg fik 10 millioner i hånden til at skabe mere opmærksomhed, ville jeg ikke bruge dem på en bestemt genre, men på de børn og unge og alle dem, der ikke bruger kulturlivet aktivt. Jeg ville prøve at indføre dem i kulturens verden.

Alle skal have en chance for at komme med, men det kræver blandt andet, at man i højere grad møder folk, hvor de er. For børnene er det ude på skolerne. Og når de kommer ind i de store huse, vi har bygget til vores kunst og kultur, skal de umiddelbart fascineres. Folk skal lokkes mere. For når først de kommer ind og sidder foran kulturen, er de fleste på, hvis de præsenteres rigtigt for det.

Er der aspekter af kulturlivet, som ikke siger dig noget?

Jeg elsker stort set alle genrer. Men jeg står helt af, når det er fortænkt, kalkuleret, eller hvis jeg ikke føler, at det er ægte. Nogle film er eksempelvis meget kalkulerede og skåret over samme formel, så jeg ikke orker at se slutningen. Og så kan jeg slet ikke have, når nogen spiller falsk. Jeg bliver simpelthen søsyg. Men det er forhåbentlig ikke kalkuleret.