Kulturlivet skal gøre op med jantelovsdanmark

David Owe opfordrer også danskere til at tage flere chancer, så kulturlivet ikke ender i store kommercielle musicaler

En kulturoplevelse behøver ikke at være en åbenbaring. Det kan også bare være et friskt pust og en måde at slappe af på, mener David Owe. --
En kulturoplevelse behøver ikke at være en åbenbaring. Det kan også bare være et friskt pust og en måde at slappe af på, mener David Owe. --. Foto: Lea Meilandt Mathiesen.

Hvad er din største kulturoplevelse?

– Da jeg gik i gymnasiet i 1995 eller 1996, var jeg på Dr. Dante og se et stykke, som hed "Kunst", med Mads Mikkelsen i hovedrollen. Det var teater, men i anden akt sprang han ud i et dansenummer. Det vendte op og ned på mine forestillinger om, hvad teater er. Det var banebrydende og helt fantastisk. Jeg er vokset op i en skuespillerfamilie og har set meget teater. Men det her var moderne og anderledes. Der besluttede jeg mig for at ville være skuespiller.

Hvad vil du anbefale fra kulturudbuddet i Danmark lige nu?

– Jeg vil selvfølgelig anbefale vores egen forestilling "Closer – ind på livet", som har premiere om et par uger. Derudover opfører Husets Teater stykket "Uterus" af dramatikeren Dejan Dukovsky, som har nogle fantastisk fede skuespillere. Det glæder jeg mig til at se.

– I sidste uge var jeg til forpremiere på en ny dansk tv-serie, "Store drømme", som handler om en flok unge mennesker, der følger deres drømme. Man har taget nogle store danske talenter og sat dem sammen i en fiktiv serie, hvor de får lov til at udfolde sig som stjerner. Det er mainstream, men det underholder og er utrolig godt skruet sammen. Jeg kan særlig godt lide serien, fordi den er ligeglad med jantelovsdanmark. Jeg er stor fan af James Bond og kan godt lide, når helten er en rigtig helt; at det hele ikke bare er sovs og kartofler.

Hvad betyder kultur for dig?

– Det betyder alt, fordi jeg har valgt at leve af det. Det kan være enormt lærerigt for eksempel at gå i teatret og se kunstens bud på, hvordan konflikter mellem mennesker håndteres. Men det behøver ikke at være en åbenbaring for mig at tage del i en kulturoplevelse. Det kan også bare være et friskt pust og en måde at slappe af på. Vi har indimellem brug for, at nogen tager ansvaret, så vi bare kan hygge os. Når jeg ser noget i tv, som jeg ikke nødvendigvis kan lære en masse af, er jeg bare glad for, at nogen har sørget for, at jeg kan slappe af og blive underholdt for en tid. Indimellem laver jeg noget, jeg ikke lærer noget af. Der er jeg nok lige så menneskelig, som alle andre.

Er der områder af kulturlivet, som efter din opfattelse fortjener mere opmærksomhed?

– Ja, er du sindssyg? Jeg synes, teater fortjener meget mere opmærksomhed. De fleste teatre skal jo kæmpe for deres overlevelse, fordi de ikke er mainstream. Når vi for eksempel er færdige med vores opsætning rundt om i landet, har vi måske spillet for 15.000 mennesker, og det er jo ingenting sammenlignet med alle dem, der ser "Robinson Ekspeditionen" på tv. Derfor er teater heller ikke noget, erhvervslivet gider at støtte. Og det er også svært at få anmelderne til at komme til teaterforestillinger, fordi der gives så lidt spalteplads til teater i aviserne.

Er der aspekter af kulturlivet, som ikke siger dig noget?

– Jeg har hørt mange sige, at de hader teater, og når man så spørger dem, hvornår de sidst har været i teater, er det flere år siden. Det samme ville ske for mig, hvis jeg svarede dig på det spørgsmål. Jeg har ikke haft en god operaoplevelse. Jeg har været i operaen to gange i mit liv, men det ligger flere år tilbage. Jeg har nok bare ikke været heldig. Man kan ikke gå i teatret eller i operaen en eller to gange og så sige, at det kan man ikke lide. Man bliver nødt til at give det en chance, så ens tilgang til kulturen ikke bare bliver store kommercielle musicals som "Les Misérables". Jeg skal da også prøve opera igen. Der er jo en stor energi i opera.

bagsiden@kristeligt-dagblad.dk