Prøv avisen

Kulturminister kritiserer Politiken

Hvad ville der være sket med Luther eller Erasmus, hvis de i selvcensur havde sagt undskyld, spørger kulturminister Per Stig Møller (K) på baggrund af Politikens undskyldning. Foto: Jens Nørgaard Larsen

Dagbladet Politiken burde ikke undskylde at bringe Muhammed-tegningerne, mener kulturminister Per Stig Møller (K)

Danmarks nye kulturmister, Per Stig Møller (K), er ærgerlig over, at Dagbladet Politiken i et forlig med muslimske organisationer undskylder, at avisen bragte Muhammed-tegningerne.

- Det er ikke overraskende, hvad Politiken har gjort, for det gjorde Politiken også i 2006, men jeg håber ikke, at det breder sig, siger Per Stig Møller til Kristeligt Dagblad og fortsætter:

Læs også: Rønn ser farligt signal i Politiken-forlig

- Det, jeg har stået for hele tiden, er, at ytringsfriheden er en kronjuvel i Danmark. Det sagde jeg også i et direkte tv-program under krisen (Muhammed-krisen, red.) til en egyptisk tv-station. Det synspunkt havde de respekt for. Og jeg blev inviteret tilbage så sent som i januar. Men det synspunkt bliver undermineret, når danskere begynder at sige, at de alligevel ikke står værn om det, siger Per Stig Møller og bringer et historisk eksempel på banen:

- Da Napoleon i 1802 klagede til Kongen af England over satiriske tegninger i de engelske aviser, svarede Kongen, at Napoleon da godt vidste, at man i England måtte klage til domstolen og ikke til Kongen, hvis man var utilfreds med noget. I 1802! Og det burde Politiken jo også have svaret, siger kulturminister Per Stig Møller til Kristeligt Dagblad og fortsætter:

- Hvis ikke man havde tilkæmpet sig retten til religionskritik, ville vi alle sammen være katolikker i dag. Hvad ville der være sket med Luther eller Erasmus, hvis de i selvcensur havde sagt undskyld?

Læs også: Tøger S: Politikere hykler i Muhammed sag