Prøv avisen

Kulturminister: Kunststøttereform, nej tak!

Den nye kulturminister Uffe Elbæk går ikke ind for en gennemgribende reform af kunststøtten, som et udvalg har lagt op til. Foto: Søren Bidstrup Denmark

Kulturminister Uffe Elbæk (R) går ikke ind for en gennemgribende reform af kunststøtten, som et udvalg har lagt op til. Ærgerligt, for det er tid til fornyelse, mener repræsentant for forfattere og professor

Den radikale kulturminister, Uffe Elbæk, erklærer sig helt uenig med anbefalingerne i en stor rapport om fornyelse af ordningen om kunststøtte. Det drejer sig specielt om udvalgets forslag om at nedlægge Kunststyrelsen, Statens Kunstråd og Statens Kunstfond og i stedet oprette ét nyt Kunstinstitut. Det skal skabe større gennemskuelighed for den statslige kunststøtte på årligt 2,7 milliarder kroner, lyder det i rapporten.

Men den løsning afviser kulturminister Uffe Elbæk og siger til Kristeligt Dagblad:

Der er delelementer i rapporten, der er fornuftige, men jeg er usikker på konklusionerne om at samle det hele.

LÆS OGSÅ: Konkrete kulturudspil

Kulturlivets udøvere og iagttagere har ellers længe kritiseret et gammeldags og bureaukratisk kunststøttesystem. Hen over sommeren blev fordelingen af kunststøtten, især til forfattere, heftigt debatteret af blandt andre forfatteren Jens Christian Grøndahl. Forventningerne til den længe ventede udvalgsrapport var derfor store, og da udvalgets formand, tivolidirektør Lars Liebst, endelig præsenterede udvalgets konklusioner to dage før folketingsvalget, blev de vel modtaget fra flere sider.

En af dem var professor Jørn Langsted, leder af Kulturpolitisk Forskningscenter ved Aarhus Universitet. Han ærgrer sig over kulturministerens udmelding.

Hvis kulturministeren ikke vil slås for det, bliver det helt sikkert ikke til noget. Partiernes nyudnævnte kulturordførere er næsten alle sammen nye i kulturpolitik, og vi vil derfor heller ikke se nogen offensiv fra dem. Udvalgets rapport er ellers noget af det mest gennemtænkte, der er lavet omkring kunststøtten i årevis. Ved at samle al kunststøtte ét sted kan man naturligvis ikke løse al misundelse, men man har mulighed for at få tingene til at hænge sammen på en helt anden måde, end de gør nu, siger Jørn Langsted.

Han frygter, at der ligger partipolitiske argumenter bag Uffe Elbæks udmelding, fordi Kunststøtteudvalget, også kendt som Liebstudvalget, blev sat i gang under den borgerlige regering.

Hvis det er tilfældet, er det rigtigt dumt, for der er ikke skygge af borgerlig tankegang i det her.

Formanden for Dansk Forfatterforening, Lotte Garbers, er heller ikke begejstret for Uffe Elbæks udtalelse om rapporten.

LÆS OGSÅ: Om nødvendigt skal der skæres

Med hans udmelding lukker han diskussionen og har allerede lagt en politisk vinkel på høringsprocessen. Vi trænger i stedet til en åben snak og skal turde ændringer i en tid, hvor vores verden i øvrigt forandrer sig. Der kan jo være andre måder at organisere kulturstøtten på, siger Lotte Garbers, der dog glæder sig over, at kulturministeren vil sende Liebst-rapporten til høring hos de berørte kunstnerorganisationer, inden han tager en endelig beslutning om præmisserne for fremtidens kunststøtte.