Prøv avisen
Politisk analyse

Politiske gnister: Kunsten at tirre et støtteparti

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl nu hældt ekstra benzin på bålet ved i et interview med Morgenavisen Jyllands-Posten i lørdags at så tvivl om, hvorvidt hans parti overhovedet vil støtte en VLAK-regering efter næste valg, skriver Henrik Hoffmann-Hansen. Foto: Sophia Juliane Lydolph/ ritzau

Statsministerens pressemøde og nytårstale var de gnister, der nu har genantændt den højspændte konflikt mellem regeringen og Dansk Folkeparti om skat og udlændinge. Thulesen Dahl vil muligvis ikke støtte VLAK-regeringen efter et valg, lyder truslerne

Jul og nytår rakte ikke til at bilægge stridighederne mellem regeringen og Dansk Folkeparti om aftaler om skat og udlændinge.

Tværtimod har Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl nu hældt ekstra benzin på bålet ved i et interview med Morgenavisen Jyllands-Posten i lørdags at så tvivl om, hvorvidt hans parti overhovedet vil støtte en VLAK-regering efter næste valg.

I samme interview gjorde han det igen klart, at der ikke bliver nogen ”historisk stor skattelettelse”, med mindre Dansk Folkeparti kommer igennem med sit krav om et paradigmeskifte i udlændingepolitikken, så flygtninge fra Syrien ikke skal integreres i det danske samfund, men forberedes på at blive sendt hjem. Og udlændingeaftalen skal på plads, inden der kan forhandles skat.

Lykkes det ikke at få paradigmeskiftet, må regeringen nøjes med det, der allerede er aftalt på skatteområdet. Det vil sige lempelser af pensionsbeskatningen på 2,5 milliarder kroner foruden en milliard kroner med de penge, der allerede er fundet via kontanthjælpsloftet, samt hvad man måske yderligere kan finde af besparelser.

Under alle omstændigheder meget langt fra historiske lettelser. Forventningen på Christiansborg er, at forhandlingerne om skat og udlændinge kommer i gang ”i løbet af denne uge,” mens der stort set intet skete den første uge efter nytår.

I går kom flygtninges og familiesammenførtes ret til dagpenge efter to år i landet på tapetet.

Et stort flertal i Folketinget står bag en forsøgsordning, der sikrer denne ret, mens Dansk Folkeparti er ene om at være imod det. Partiet vil have muligheden afskaffet senest til sommer, når loven alligevel skal ses efter.

Både fagbevægelsen og erhvervslivet er glade for, at flere flygtninge kommer i arbejde, og at den såkaldte Integrationsgrunduddannelse, IGU, efterhånden har fået 1200 flygtninge i gang.

Fagforeninger som Dansk Metal advarer i dagbladet Børsen mod at fjerne dagpengeretten for IGU-modtagere og dermed ødelægge nogle af de positive resultater, som er kommet ud af trepartsaftalerne med regeringen.

Den slags advarsler er Dansk Folkeparti ligeglad med, mens Socialdemokratiet stiller sig på linje med fagbevægelsen og regeringen.

Dermed illustreres det igen, at Dansk Folkeparti næppe får lettere ved at få sine udlændingekrav igennem, selvom der skulle komme en socialdemokratisk ledet regering, men det er heller ikke afgørende for Dansk Folkeparti lige nu.

Det handler mere om at udnytte regeringens svækkelse til at trumfe sine krav igennem.

Kristian Thulesen Dahl har noteret, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på sit pressemøde den 19. december kritiserede Dansk Folkeparti for at kæde forhandlingerne om skat og udlændinge så tæt sammen – den sammenhæng havde statsministeren svært ved at få øje på.

I nytårstalen gentog Lars Løkke Rasmussen sine tidligere ord om, at hans budskab (om ghettoproblemer) ikke handler om religion, og han fremhævede Indonesien som et eksempel på et muslimsk land, hvor kristne og muslimer lever godt side om side.

Begge dele var som en rød klud i ansigtet på Dansk Folkeparti, og den borgerlige side af dansk politik fungerer for tiden ikke mere overskudsagtigt, end at Kristian Thulesen Dahl i lørdags havde behov for at svare offentligt igen. Det blev med truslen om ikke at støtte en VKLA-regering efter næste valg.

Han vil dog heller ikke støtte en socialdemorkatisk regering, og det har givet anledning til kandestøberier på Christiansborg om, at Thulesen Dahl enten selv skulle sigte mod at få Dansk Folkeparti med i en regering på Liberal Alliances og De Konservatives bekostning, eller ligefrem mod selv at blive statsminister efter næste valg.

Når man spørger i Dansk Folkeparti og regeringskilder er der dog stadig tro på, at man trods de knubbede ord lander aftaler om både skat og udlændinge de kommende uger eller måneder.

Set med regeringskilders øjne haster det, fordi en lang række andre politiske opgaver er blevet udskudt i månedsvis. Udspil om parallelsamfund, en revision af skilsmissesystemet, en finansieringsreform for kommunerne, et nyt forsvarsforlig og udflytning af statslige arbejdspladser er blot nogle af de mange emner på ventelisten.

Så meget desto mere løjerligt er det, at den første uge af 2018 ikke blev brugt til ret meget politisk.