Prøv avisen

Kunstnere donerer sig selv til hospicer

Skuespiller, oplæser og foredragsholder Susse Wold. - Foto: www.sussewold.dk

Danske sangere, skuespillere, historiefortællere og andre kunstnere har sagt ja til at optræde gratis på landets hospicer i et nyt projekt

Dansktop-sangerne Lis og Per, Jørgen Thorup fra Shu-Bi-Dua, DR's Pigekor, Kurt Ravn, Vigga Bro og Susse Wold er blandt nogle af de danske kunstnere, der har valgt at donere sig selv til hospicer landet over.

Knap 50 kendte og ukendte kunstnere har sagt ja til at deltage i projektet, som formanden for Foreningen af Frivillige for Hospice, Marianne Harboe, har startet sammen med sin mand, Hans Dal. Og formålet med projektet er simpelthen at give en håndfuld glæde til hospicernes beboere.

– På et hospice har beboerne et fællesskab, hvor de hurtigt kan løbe tør for samtaleemner. Det her projekt skal være et fælles samlingspunkt, der skal gøre dagene lidt lysere og lettere for de døende, siger Marianne Harboe, der selv har været frivillig på hospice i seks år. Med Foreningen af Frivillige for Hospice har Marianne Harboe dannet en forening, der blandt andet kan stå for at lave kunstneriske arrangementer på hospicerne, da hun tidligere har oplevet, hvor stor en glæde det er for beboerne.

Hans Dal er sanger og sangskriver og har blandt andet skrevet sangene til den kendte julekalender "Nissebanden", så han fik hurtigt skaffet kontakt til en masse sangere, skuespillere, forfattere og andre kunstnere. Men både Hans Dal og Marianne Harboe er alligevel meget overraskede over den tilstrømning, der har været til projektet.

– Vi er meget glade for det høje antal af tilmeldte, og vi er specielt overraskede over, at så mange kendte og folkekære kunstnere gerne vil være med. Når man går til mange af de her velgørenhedsarrangementer, så kan man hurtigt blive træt af det, men det er jo noget andet med et hospice. Her får beboerne en kvalitet i de sidste dage af deres liv, så hvorfor ikke hjælpe, spørger Hans Dal.

På Hospice Randers har man allerede haft ligende tiltag med klassisk musik, og centerleder Bente Juulsgaard kan mærke, at det gør en forskel for både beboere og pårørende.

– Når kunstnere kommer ud og optræder, giver det en positiv oplevelse i en svær tid. Det kan måske få tankerne lidt væk fra al sygdommen, og både beboere og pårørende kan måske bedre evne den svære hverdag, når man får en sådan positiv og glædelig oplevelse, siger Bente Juulsgaard.

Hun fortæller, at projektet samtidig vil være godt for arbejdsmiljøet blandt personalet. Og det er blandt andet derfor tidligere biskop Jan Lindhardt har meldt sig til projektet.

– Jeg vil fortælle lidt muntert om min barndom og ungdomsår, og jeg håber, at jeg også kan give lidt til personalet. Man kan hurtigt ryge ind i en fast rutine, og jeg håber, jeg kan være med til at løfte deres tanker lidt, siger han.

Nu er det op til de frivillige på hospicerne at samle tråden op fra Marianne Harboe og Hans Dal. De vil holde et møde for alle hospicerne i slutningen af november, men derefter er det de frivillige, der skal koordinere og arrangere besøgene af kunstnerne. Marianne Harboe og Hans Dal regner med, at de første kunstnere kan begynde at optræde på hospicer lige efter årsskiftet.

fogsgaard@kristeligt-dagblad.dk