Prøv avisen

Kunstsamler afleverer samlingen

En årelang strid mellem en privat kunstsamler fra Lyngby og en række lande i Syd- og Mellemamerika om præcolombianske kunstgenstande har endelig nået en løsning. Kunstsamleren har nemlig indvilget i at udlevere de mange hundrede genstande til Ecuador, Costa Rica, Colombia, Peru og Mexico. - Foto: colourbox.

En kunstsamler fra Lyngby har efter årelang strid accepteret at udlevere sin enorme samling af arkæologiske kunstgenstande til lande i Syd- og Mellemamerika

En årelang strid mellem en privat kunstsamler fra Lyngby og en række lande i Syd- og Mellemamerika om præcolombianske kunstgenstande har endelig nået en løsning. Kunstsamleren har nemlig indvilget i at udlevere de mange hundrede genstande til Ecuador, Costa Rica, Colombia, Peru og Mexico.

Det oplyser dommer Svend Aage Feier i Lyngby, som ellers var udset til at afgøre, om den omfattende samling skulle tilbage til oprindelseslandene.

- Det har taget sin tid, men nu er det på plads og ude af mit regi, siger dommeren i Lyngby.

I forvejen har kunstsamleren udleveret 156 kunstgenstande til Kina, hvoraf nogle var cirka 3000 år gamle. Det var fødevarevirksomheden Daloons direktør, Hemming Van, der trådte til med penge og sikrede aftalen.

Den aktuelle løsning indeholder ifølge dommer Svend Aage Feiers kendskab intet om en eventuel økonomisk kompensation til kunstsamleren.

- Jeg kan bare sige, at der er opnået en løsning på tvisten, at de pågældende lande får udleveret deres kulturgenstande, og at alle parter frafalder alle krav mod hinanden, såvel strafferetsligt som i forhold til omkostninger, siger dommeren.

De fem landes advokat, Tyge Trier, afviser, at kunstsamleren har fået penge for at returnere samlingen:

- Landene har hverken kunnet eller villet betale noget som helst. Det er deres kulturarv og ikke noget at sjakre med. Hvis Solvognen befandt sig i Colombia, ville vi nok også forvente at få den tilbage uden at skulle betale for det, siger Tyge Trier.

Kunstsamlerens enorme samling befandt sig i montrer i et regulært museum i hans tidligere kones kælder, men har siden 2006 været beslaglagt af politiet.

Flere har kritiseret, at Danmark stadig ikke har tiltrådt Unescos traktat om, at ulovligt erhvervede kunstgenstande skal returneres til oprindelseslandene. Dette til trods for, at Danmark ratificerede traktaten i 2003. Kunstsamleren har derfor i juridisk forstand absolut intet gjort galt.

Han blev af politiet i Lyngby oprindeligt sigtet for hæleri, men da det ikke kunne bevises, at kunstgenstandene var stjålne, blev sigtelsen frafaldet. Politiet kunne ikke tilbagevise hans forklaring om, at kunstgenstandene var købt i god tro hos bl.a. auktionshuset Bruun Rasmussen og i Colombia og Peru, hvor han tidligere boede.

Flere af de arkæologiske kunstgenstande, som nu bliver udleveret, har for de pågældende lande en kulturværdi som Jellingestenen for Danmark. Dansk lov forbyder til gengæld enhver udførsel af kulturarv som fx netop Jellingestenen, og senest har direktøren for Det Kgl. Bibliotek, Erland Kolding Nielsen, sammenlignet det danske smøl med at ratificere Unesco-traktaten med, at Iran stadig ikke har underskrevet traktaten om ikke-spredning af atomvåben.

Advokat Tyge Trier kalder løsningen mellem samleren og de fem stater for værdig:

- Men det er klart utilfredsstillende for staterne, at det har taget så lang tid. Det skyldes, at der er store huller i dansk lovgivning, og denne sag har slidt på Danmarks omdømme på dette felt, siger Tyge Trier. /ritzau/