Prøv avisen

Kunststøtten bliver samlet

Socialdemokraternes kulturordfører, Flemming Møller Mortensen, mener at Statens Kunstfond og Statens Kunstråd bør lægges sammen. Foto: socialdemokraterne.dk

Kulturpolitikere lægger op til en fusion af Statens Kunstfond og Statens Kunstråd

Stik imod anbefalingen fra en stribe kunstnerorganisationer lader det til, at der er politisk flertal i Folketinget for at slå Statens Kunstråd og Statens Kunstfond sammen med ét repræsentantskab, så der i fremtiden kun er et sted, politikere og kunstnere mødes.

Det skriver dagbladet Politiken, der blandt andet har talt med Socialdemokraternes kulturordfører, Flemming Møller Mortensen:

LÆS OGSÅ: Kulturminister: Kunststøttereform, nej tak!

Vi kan lide et enstrenget system med to underlinjer et projektspor og et legatspor. Et organ, der rummer to linjer, siger Flemming Møller Mortensen.

SFs kulturordfører, Pernille Vigsø Bagge, er enig:

En enstrenget model med to spor lyder fornuftigt. Vi er optaget af, at vi får noget, der er gennemsigtigt, siger hun.

Kulturminister Uffe Elbæk (R) har allerede foreslået en enstrenget model, der også har opbakning fra Venstre og fra Dansk Folkeparti, selvom modellen ifølge Politiken ikke er så vidtgående, som Dansk Folkeparti drømte om.

Vi havde ønsket en professionel bestyrelse á la Filminstituttet i stedet for et repræsentantskab, siger DFs kulturopfører, Alex Arendtsen.

Den tværfaglige organisation for de professionelle kunstneres organisationer, Dansk Kunstnerråd, frygter, at en sammenlægning af Statens Kunstråd og Statens Kunstfond vil betyde, at vilkårene for at søge om arbejdslegater eller livsvarige legater vil komme til at minde om de kriterier, der er for at søge om penge til for eksempel en konkret digtsamling, så kunstnerne på forhånd skal beskrive arbejdet i detaljer.

Og ifølge rådets formand, Henrik Petersen, er det svært, fordi den kunstneriske proces ofte kan være famlende, uden at kunstneren ved præcis, hvor processen fører hen.

Masser af billedkunstnere for eksempel søger et udtryk gennem nogle år. Kunne de beskrive det meget konkret, ville processen være overstået, siger Henrik Petersen.

Kulturordførerne mødtes med ministeren i går aftes for at drøfte ændringen af systemet.