Kvinde fik dødshjælp, selvom hun strittede imod

Venstres Ungdom er fortaler for aktiv dødshjælp i Danmark, ligesom hovedparten af ungdomspartierne. Formand Chris Preuss kalder den hollandske sag for ”ærgerlig, fordi den skader kampen for at give mennesker ret til at bestemme over deres egen død”. Foto: Nima Stock / POLFOTO

Hollandsk læge har fået kritik for at give dødshjælp til en kvinde, der strittede imod. Aktivistiske læger skubber bestandigt til grænserne for aktiv dødshjælp, siger forsker. Venstres Ungdom vil have en stram juridisk ramme for dødshjælp i Danmark

En hollandsk læge har i januar fået kritik, efter hun gav aktiv dødshjælp til en dement ældre kvinde. Kvinden havde ikke udtrykt et tilstrækkeligt klart ønske om eutanasi, og inden dødshjælpen blev givet, havde lægen først sneget sovemedicin i kvindens kaffe.

Men hverken det eller yderligere medicin beroligede dog kvinden tilstrækkeligt, og lægen bad angiveligt familiemedlemmer holde hende, da hun gjorde modstand, mens selve dødshjælpen blev givet.

”Lægen kunne ikke være ubetinget overbevist om, at det var et frivilligt og velovervejet ønske,” står der i afgørelsen fra The Regional Euthanasia Review Committees (RTE), der retrospektivt vurderer sagerne om dødshjælp i Holland.

”Derudover overskred lægen en grænse ved at give Dormicum (sovemedicin, red.) og ved at undlade at afbryde livsafbrydelsen, da patienten reagerede negativt,” fortsætter afgørelsen.

Scott Kim er seniorforsker ved afdeling for bioetik ved USA’s føderale National Institutes of Health og for tiden i gang med et studie om de hollandske sager, der ikke har opfyldt landets

Prøv avisen gratis i en måned
Du kan få adgang til denne artikel og Kristeligt Dagblad i en måned helt uden omkostninger.
Allerede abonnent? Log ind.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.